Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Som ett glänsande öga.

Vi fortsätter bilfärden utefter Vättern och efter att ha tagit en sväng in till Aspa herrgård och sett att det är stängt för reparation gör vi en avstickare bort från Vättern. Eftersom vi är så nära så lockar ett besök vid sjön med de missbildade näckrosorna. I välkomstbeskrivningen står det att sjön ligger som ett glänsande öga mitt i den gamla skogen.

Vi traskar iväg efter stigen, som numera ser  ut som en väg, den som går runt hela sjön. Första gången jag var hit var det inte många besökare och det var mer en stig som vi gick på, men det är kul att se att den gamla skylten finns kvar. Hoppas att de ändrat på bötesbeloppet för en hundring lär väl inte skrämma de som vill ha lite röda näckrosor härifrån. Som de flesta förstått är det Fagertärn vi har kommit till.

Så här i början ser vi inte många näckrosor och inga röda men skräddarna visar sin skicklighet med att gå på vattnet och skapar fina mönster.

Även sjögräset blidar fina mönster.

När vi gått ett tag så börjar det komma lite näckrosor men de är bara vita.

Så vi traskar vidare för jag kommer ihåg att då jag var här för många år sedan gick vi runt hela sjön och det tog ett bra tag innan de röda började komma. Den fina gamla skogen växer runt omkring och skuggar vår promenad fint.

Vi behöver inte känna oss besvikna för att vi valde grusvägen som leder hit till sjön men som var en liten omväg, och vi behöver inte gå så långt innan vi får syn på de första röda näckrosorna. Som jag skrev i början om de missbildade näckrosorna så var det ingen elakhet, det är helt enkelt så att dessa näckrosor i olika nyanser från ljust rosa till mörkröda är en mutation av vita näckrosor. Alltså en slumpartad förändring av arvsanlagen. De finns på fler ställen i Tiveden men troligtvis var det just här i Fagertärn som de första vita blev röda.

Inte bara näckrosorna som är vackra här vid Fagertärn. Det är fina speglingar i det blanka vattnet och en vacker gammal skog.

Inlagt 2014-08-04 08:58 | Läst 4164 ggr. | Permalink
Där vill man ju bara smyga sig fram med ett gammalt bambuspö och ett riktigt korkflöte med röd topp. Inte den mest idealiska utrustningen för mete, men absolut den som passar bäst i bilderna.
Svar från Margareta Cortés 2014-08-05 09:11
Tack Erik!
Tror tyvärr att det är fiskeförbud i den sjön, men tanken var fin och med passande utrustning.
Har passerat där några gånger men aldrig blivit av att stanna vid denna omtalade sjö.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2014-08-05 09:13
Tack Sten!
Där tror jag du skulle kunna ägna många timmar med din kamera. Vackert med näckrosorna och även gammelskogen. Önskar att jag kunnat gå runt hela sjön.
Härliga Fagertärn. Det är nog ca 4 år sedan jag var där senast. Idag så har jag ett bättre/längre zoom så nu bör jag nå ut lite bättre till näckrosorna. Men hela sjön och miljön där är ju så härlig. Jag får njuta av dina fina bilder tills den dagen jag själv kan åka dit igen.
Svar från Margareta Cortés 2014-08-05 09:19
Tack Ingemar!
Det är fint där och jag är glad att jag lyckades övertala maken att ta grusvägen trots dammet.
Förra gången jag var där så fotade jag de röda näckrosorna och med den kameran och objektiv jag hade då så syns de som pyttesmå röda prickar långt ute i sjön. Inte speciellt upphetsande att behöva berätta för folk att det som anas där ute är röda näckrosor.
Underbara bilder från ett ställe jag aldrig besökt! Den här platsen kommer jag att lägga på minnet! :)
Ha det så bra!
Svar från Margareta Cortés 2014-08-05 09:21
Tack Heléne!
Fint där så ett besök till näckrosorna rekommenderas.
Med friska fötter så tar du lätt en promenad runt hela sjön, om jag inte mins fel så var det bara lite över tre km.
Vad en naturen pärla. Jag kommer inte göra mig klok i vitta eller rötta näckrosar, men jag bara njuta av de vackra bilderna.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från Margareta Cortés 2014-08-05 09:23
Tack Erik!
Där är det riktigt fint som det mesta i Tiveden.
Lättgången stig i början så man kan även med knackiga fötter ta sig fram till de första röda blommorna.
Fagra bilder vid Fagertärn. Fint att få titta!
Svar från Margareta Cortés 2014-08-05 09:23
Tack Måns!
Nog är det fagert där alltid.
Vilket vackert ställe och jag har funderat på att åka till Tiveden för att bl a se de röda näckrosorna. Det hrä måste jag lägga på minnet.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-08-05 09:27
Tack Lena!
Det är mycket fint i Tiveden.
Vi bodde för flertalet år sedan på Aspa herrgård och traskade då omkring i Tivedenskogarna. Komooer ihåg hur spännande våra barn tyckte det var med de höga passen där rövarna legat på lut och alla stora klippblock som de kunde krypa in under och framför allt stranden Vitsand där de kunde få bada. Näckrosorna lockade oss vuxna mer men terrängen i skogen runt eggade barnens fantasi.
Vilka vackra bilder med fina speglingar den röda näckrosen är fin Trevligt ställe ni hittat Ha det gott ::) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2014-08-05 09:28
Tack Gert!
I Tivedenskogarna finns det mycket att upptäcka.
Fina näckrosor du hittat.
//B-O
Svar från Margareta Cortés 2014-08-05 09:29
Tack Bert-Ola!
De röda där är mycket fina.
Vilken underbar promenad ni gjort denna dag på detta natursköna ställe.
Vilka vackra näckrosor där finns.
Denna resa ni gör nu måste var helt fantastisk.
Ha det gott skall resa baklänges med er tänkte jag.
###Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-08-05 09:30
Tack Gun-Inger!
Tacksam att jag kunde gå till de röda näckrosorna.
SÅ vackert där, håller med om att det var en fin resa.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg