Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Riksettan mot Jönköping

På sommarresan i år hade vi beslutat oss för att åka söderut i Sverige. Efter att ha packat in det nödvändigaste i bilen och tankat så lämnade vi ett varmt Bromma. Skönt att slippa omläggningarna för T-banans renovering och ett dammigt Stockholm. Det är rörigt på Drottningholmsvägen nu.

Efter att ha lämnat Essingeleden och även Södertälje bakom oss så letade vi oss ner till gamla Riksväg ett.

Den var uppmärkt med skyltar som sa att vi var på Utflyktsvägen, men en och annan R1 hittade vi ibland. Fast Utflyktsvägen, det passade ju bra för vår utflykt.

Det första stoppet blev vid Tullgarns slott. Eftersom vi startat tidigt så var det inte öppet men titta utvändigt går också bra.

Vackert stuprör.

Inne i Drottning Victorias hovstall  kan man fika det var fint inrett med sittplatser i de gamla hästboxarna och i år fanns där en del fina bilder på örnar också. Tyvärr kommer jag inte ihåg vem fotografen var.

Kul detalj.

Det var turligt nog inte parkeringsförbud vid slottet men kul att se att några gamla skyltar lever kvar.

Vi upptäcker också vad omdragningen av den gamla riksvägen fört med sig. Ställen dör ut när ingen längre har vägen där förbi. Som här i Tuna där Motellet stod tomt och övergivet.

Fast Kalle i backen verkar klara sig. Nedanför den backen var det förr i tiden ett populärt ställe för polisen att stå med fartkontroller.

Eftersom vi har ett barnbarn som heter Tilda var det bara tvunget att stanna och kolla in Tildas glada ägg.

Ett par pampiga grindstolpar på vägen skvallrade om att här fanns det någon stor egendom och vi svängde in och tittade på ytterligare ett slott, nämligen Löfstad slott.

I den här värmen så behövdes det många små pauser och vid Motala ström kändes det svalkande att kliva ur bilen en stund.

Fikatid närmade sig och det blev en paus i Linköping, vad kan väl passa bättre än att ta en promenad i Gamla Linköping och festa på östgötakringlan på Dahlbergs café.

Jag tror inte det var kaffe i hans flaska.

Efter Linköping avviker vi lite från Riksettan och träffar på Heliga Birgitta. Hon har fått en högt uppsatt placering.

Kan du din Åsa-Nisse så vet du varför det här namnet låter bekant.

Sedan har vi inte så långt kvar till dagens resmål som är Jönköping, men det är en annan historia som vi kan återkomma till.

Inlagt 2014-07-28 16:26 | Läst 10218 ggr. | Permalink
Fina bilder Margareta och de där sommarstugorna (slotten) ser ju inte så pjåkiga ut:) Knohult, trevlig skylt att få se också. Ser fram emot nästa, jag är född i Jönköping men var bara 7 år när jag flyttade därifrån. Skall dock åka dit ner på onsdag igen.
Svar från Margareta Cortés 2014-07-28 22:31
Tack Ingemar!
De hade rejäla sommarstugor på den tiden. Knohult hade inte tagit vara på sin berömmelse från Åsa-Nissetiden men så spelades ju inte filmerna in där i Småland heller, det lär vara Täby som fick bidra med stugor och grusvägar. Jönköping var också en trevlig bekantskap.
Fint reportage om ett Sverige som har förändrats. Det är lite sorgligt med de gamla övergivna ställen som finns längs gamla vägar, men det är nog inget att göra åt?

Tommy
Svar från Margareta Cortés 2014-07-28 22:35
Tack Tommy!
Det är tråkigt att landsbygden utarmas, såg på många platser hur de små butikerna, mackarna och kioskerna stod öde och övergivna och en bra bit utanför blommade köppalatsen upp dit folk for med bil. Saknar de små levande byarna med lanthandel och folk som rörde sig så som det var när man var barn.
Som vanligt trevliga bilder från era utflykter, Margareta! Hoppas ni får en fortsatt fin resa!
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-07-28 22:38
Tack Niklas!
Lite ovanligt för oss att bege oss söderut det brukar vara norrut som lockar mest men i år bestämde vi oss för att se lite av vårt land i den delen också. Eftersom det blir långt mellan gångerna ditåt så är det mesta nytt.
Värme fick vi så det förslog.
Väldigt fina bilder, i synnerhet de från gamla stan. De ser riktigt autentiska ut om man inte tittar så noga. Jag gillar också bilden som du kallar "kul detalj" för den ser verkligen ut som en rolig typ.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-07-28 22:52
Tack Lena!
Gamla stan i Linköping var en överraskning för mig, vi var på väg därifrån då vi fick syn på lite äldre hus. Stannade och kollade och kom in i ett samhälle modell äldre och levande med tidstypiskt klädda människor. Riktigt trevligt. En man satt och spelade äldre melodier och folk strövade omkring. Lite knepigt att gå på kullerstenarna men fint att de är kvar. Synd bara att det var så extremt varmt att man inte orkade ströva omkring mer. Kul att upptäcka nya saker på vägen, det är sådana överraskningar som jag gillar.
Fina sommarbilder från vårt vackra land, du fångar en känsla av semester, landsbygd och upptäckarglädje så bra. Ha de gott!
Svar från Margareta Cortés 2014-07-28 22:54
Tack Catharina!
Så rätt du har, just upptäckarglädje blir det då man åker på de små vägarna och får se något nytt. Eller snarare gammalt som är nytt för mig.
Fotot med stupröret... Ska järnkrusidullen se ut som en häxa som flyger kvast, eller har jag för livlig fantasi?
Jag börjar längta efter att få göra en liten roadtrip igen. Varför inte till gamla Linköping. Jag har varit där, men det var nog 40 år sen och då hade jag nog inte vett att uppskatta det på rätt sätt.
Svar från Margareta Cortés 2014-07-28 22:57
Tack Erik!
När du säger det så ser det ut i den här vinkel så som du beskriver det. Fast jag tror att det skulle föreställa en drake eller något liknande.
Gamla Linköping var en överraskning och en trevlig sådan, besöker det gärna fler gånger men kanske inte en så svettig dag.
Välkommen till min hemstad!

Gamla riksettan efter Gränna är superfin med Skärstaddalen, Landsjön mm.

Hade gärna visat Landsjön, fåglar o ringmärkning men jag jobbar och du har kanske redan passerat oss.

Daniel
Svar från Margareta Cortés 2014-07-28 23:02
Tack Daniel!
Så det är där du håller hus, synd att jag inte visste det.
Den sträckan efter och före Gränna har vi åkt några gånger så nu svängde vi av och tog en annan sträcka.
Men Landsjön, fåglar och ringmärkning hade jag inte tackat nej till, fast nu är vi inte kvar där.
Skriver sällan om när jag är borta, alltför mycket inbrott och det är dumt att berätta om när huset står tomt även om vi har en vaksam granne. Dessutom så hade min dator lagt av internetfunktionen och jag fick nöja mig med att kolla nätet via iPad.
Vilka fina bilder och reportage om era utflykt på Rixsväg ett R1 går ned till södra Småland Där också fint Ha det gott :: ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2014-07-28 23:05
Tack Gert!
Det är bra mycket trevligare att leta sig fram via de små vägarna även om det är tunnsått med matställen efter de vägarna. Ingen vill satsa på något i liten skala längre.
Tack för den där resan, trevligt som vanligt att åka med er !
Bilden från gamla Linköping var verkligen en höjdare !
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2014-07-28 23:07
Tack Ing-Marie!
Är du ute och reser så missa inte gamla Linköping, det stället var riktigt trevligt.
Som vanligt bjuder du på ett intressant reportage och bra bilder.
Ha det gott!
Jon Anders
Svar från Margareta Cortés 2014-07-28 23:16
Tack Jon Anders! Med så sommarvackert Sverige finns det mycket att upptäcka.
Aha på väg till Jönköping där jag varit men aldrig på dessa vägar eller besökt dessa slott
därför en härlig bildresa för mig denna mer än varma dag.
Orkar knappt skriva.
Skall läsa vidare ...
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-07-29 21:38
Tack Gun-Inger!
Många vackra fina slott finns det och flera av dem vi såg på resan verkade vara under upprustning nu.
Inte så snyggt med byggnadsställningar och bråte då man ville fota.
Varmt är det men just nu när jag skriver bör jag åskan mullra i fjärran, kan hoppas på lite regn.
Roligt att du åkte Riksettan! Vi hade just pratat om den dagen innan så reportaget kom precis vid rätt tillfälle. De gamla R1-skyltarna har jag aldrig lyckats se, kan du tipsa om någon plats där de finns kvar?
Hälsningar Ylva
Svar från Margareta Cortés 2014-07-29 21:43
Kul att du också gillar de gamla vägarna. Tråkigt bara att jag inte tänkte på att åka där med kameran innan det mesta var rivet. Jag ska kolla på kartan och berätta var jag hittade den här fina skylten med krona och allt. Åskan mullrar här just nu och det är dags att dra ur kontakten till nätet. Vi har haft så många nedslag då elprylar gått sönder av blixtnedslag. Jag återkommer i morgon. Just den här som var finast står någonstans vid Lagans strand, alltså söder om Jönköping. Berättar var i morgon.
Svar från Margareta Cortés 2014-07-30 08:13
Nu har jag kollat på bilderna från den platsen där det finns minst två sådanan fina skyltar.
Det heter Axhult.
Om du går in på Google Maps och söker på Axhult+Lagan så ser du exakt var det är.
ylva_h 2014-07-30 09:52
Tack Margareta!
Jag skall neråt under hösten och det kanske blir möjlighet att passera där då. Det är alltid roligt att ha något mål på vägen!



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg