Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Sibeliusmonumentet.

Ett måste att se i Helsingfors är Sibeliusmonumentet. Det är tydligen inte bara jag som tycker det, flera turistbussar står där redan då vi kommer dit.

Jag har bara sett det på bild tidigare och har alltid trott att det skulle föreställa orgelpipor men det är tydligen fel för de här rören, som mer liknar något som sitter i en orgel, ska symbolisera skog och berg. Det ska också ge ett intryck av att smälta samman med naturen i omgivningen.

Man kan gå in under monumentet och lyssna på ekon och ljud som bildas där inne.

Bredvid på en liten klipphylla finns det också ett porträtthuvud av Sibelius. Det är naturligtvis kö dit för att bli avfotograferad.

Jag fick vänta att bra tag och vara snabb för att få en bild på bara skulpturen. Undrar om det bara är jag som tycker att den där delen till vänster ser ut som en liten gris.

 

Inlagt 2014-06-04 09:16 | Läst 4698 ggr. | Permalink
Häftigt med Sibelius huvud som en del av klippan, eller som en del av Finlandia.
Svar från Margareta Cortés 2014-06-04 22:42
Det var ett vackert monument även om jag hade lite fel om symboliken.
Jag tycker monumentet ser ut att smälta samman med naturen. Javisst ser den vänstra delen ut som en gris eller hund.
Svar från Margareta Cortés 2014-06-04 22:46
Det smälte fint in i naturen där. Läste att konstnären Eila Hiltunen fick svår astma efter att ha frätt ut de där hålen i rören. Visst är det en liten gris, ja eller en hund kanske.
Har för mig att jag har sett detta monument för många år sedan.
Visst är det en gris.
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2014-06-04 22:46
Kul att du också ser den lilla grisen.
Ser fint ut!! Tyvärr, har jag alltid haft en förmåga att komma till Helsingfors på vintern... Och jag har varit vid monumentet.... med snö i skorna... :) Kul att se det sommrigt! //Peter
Svar från Margareta Cortés 2014-06-04 23:03
Det är fint där på vintern också. Var där en vinterdag då de fått stora mängder snö på natten så det mesta var översnöat. Men fint även då inte mycket trafik heller för ingen kom fram i snömängderna.
Ett mäktigt monument värd att besöka.
Svar från Margareta Cortés 2014-06-04 23:04
Det var finare i verkligheten än på bild.
Oj vad ni reser och besöker många trevliga platser Margareta - vilket häftigt monument, och jag håller med dig att det ser ut som en gris bredvid Sibelius, "grymt" trevligt blogginlägg :) Hälsningar Sören
Svar från Margareta Cortés 2014-06-04 23:06
Vi reser inte alltid så långt, även de kortare resorna är berikande. Visst är det en söt liten gris. Hiltunen kanske tyckte han var söt som en gris.
Fina bilder o intressant att se Sibelius, fint! Hils, LO
Svar från Margareta Cortés 2014-06-04 23:06
Tack LO, det var kul att få se monumentet på riktigt också.
Vilka fina bilder på ett fint monument roligt att se Ha en fin kväll ::)) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2014-06-04 23:09
Tack Gert! Äntligen så har även jag sett det berömda monumentet. Det ska finnas en liten kopia av det vi FN huset i New York.
Tanken är kanske både skog och berg och orgelpipor. Eftersom det bildas ljud i rören på grund av luftströmmar, så känns det att orgelpipor vore den rätta tolkningen. Lyssnar man på Sibelius symfonier, så tänker man dock på djupa skogar.
Jag har aldrig förstått varför det är så populär att man vill fördärva en fin skulptur eller liknande genom att ställa upp framför den.
En härlig skulptur som Du har fotograferat fint.
Förresten, djuret bakom Sibelius' huvud skall nog föreställa en älg. Man kan ju se hornen!
Svar från Margareta Cortés 2014-06-04 23:16
Min tanke var orgelpipor och då även med dessa ljud men det kan vara för att Sibelius inte komponerat någon orgelmusik som de vill att det ska symbolisera skog och berg. Det var guiden på sightseeingbussen som berättade om symboliken i monumentet. Men jag gissar att man får nog tolka det fritt som man vill. Jo horn kan jag hålla med om...men en mycket liten älg då. Miniälg kanske.
Har också lite svårt att förstå det där med att fotografera sig framför olika kända ställen, känns som om jag vet att jag varit där ändå. För många år sedan var jag på ett läger där föreståndaren av huset skulle visa diabilder från sin USA-resa. Lite speciellt med en så långväga resa då. Men det var inte roligt, för hela tiden så var det. Här är min fru framför det huset och här är jag framför ...och så hela bildvisningen igenom.
Inte tycker jag det smälter samman med naturen men är mycket vacker. Närbilden visar än mer hur vackert och underbart det måste vara få se det.
Jag skulle kunnat varit i Helsingfors med avstod för en resa till Oslo så blev sistnämnda inställd. Så kan det vara.
Porträttet är suveränt vackert men jag tror det är en oxe som skall visa styrkan hos Sibelius. Sällan jag sett ett porträtt på enbart huvudet. Mer jag tittar mer tänker jag på något jag sett i den stilen men det var på ett fat.
Svar från Margareta Cortés 2014-06-04 23:19
Kanske var så att man upplevde det mer naturnära där på plats. Lite synd att vi inte hann dit före alla japaner. De var liksom inte så tysta av sig och de vimlade omkring ganska bra. Du kanske har vägarna till Helsingfors framöver och kan titta på grisen/hunden/älgen/oxen och se om det blir något annat i någon annan vinkel.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg