Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Olympiastadion och en hälsning från Bob.

Olympiastadion i Helsingfors är Finlands största idrottssarena. Den brukar kallas världens vackraste stadion och den var klar 1938. Det var meningen att de Olympiska sommarspelen skulle anordnas här 1940 men andra världskriget kom emellan och de fick vänta ända till 1952 innan det kunde förverkligas.

Nu när vi var här var det massor av barn och ungdomar som kommit hit. Det var de svenskspråkiga skolorna i Finland som hade idrottstävlingar.

Finlands stolthet, löparen Paavo Nurmi, står staty vid stadion. Han anses ofta som Finlands störste idrottsman genom alla tider. Han tog 9 olympiska medaljer och det hade kanske blivit fler om det inte var för den tidens stränga krav på när man var amatör eller proffs.

I dag så kan jag förstå varför han ser ut att ha så bråttom, vem vill stå bredvid alla dessa "major".

Efter att ha tittat på stadion känns det fint att ta en promenad genom Hesperiaparken. Där möter vi söta små barn i snöflingeskynken och är det inte Bob som varit här före oss.

Här i parken finns en skulptur som ser ut som en orm.

Det var en något lång förklaring till ormen så jag lägger in den här så de som är intresserade kan läsa.

Här har man också fin utsikt över sjön mot nöjesfältet Borgabacken. Ett mycket populärt utflyktsmål med fritt inträde. Såg hur attraktivt det var då vi åkte spårvagn. Vagnen var fullproppad med folk men när vi kom till hållplatsen vid Borgabacken så klev nästan alla av.

Orsaken till att vi tog den här vägen var att jag ville se Finlandiahuset. Det är ett konsert- och kongresshus som Alvar Alto ritat.

Det är täckt med marmorplattor, men dessa plattor tålde uppenbarligen inte den finska vintern och har nu slagit sig. Det var inte meningen att det skulle bli så, men med en amatörs ögon så ser det ganska snyggt ut. Risken är att de ska lossna och börja falla ner, så jag förstår att det var en miss i konstruktionen.

När vi bilade runt i Finland så såg vi mängder av björkskog, här hittar vi en flaggstångsskog.

Promenaden fortsätter och vi kommer till riksdagshuset. Framför det en märklig skulptur,

Jag tycker att fågeln där uppe på skulpturen lever lite farligt.

Vi fortsätter till Centralstationen.

Där är det full rulle. Folk kommer och folk åker.

Finns en del olika tåg att titta på där...och härliga skuggor från taket.

Inlagt 2014-06-05 09:02 | Läst 4404 ggr. | Permalink
Hej,
Det är en spännande stad, som du visar här. Jag har varit där, men jag har aldrig lämnat min TAG där. Men för att hälsa till FS så kan jag härmed lämna min TAG BOB här och i min blogg.
Kul att du såg det där i den fina staden.
Ha en fin dag
Bob
Svar från Margareta Cortés 2014-06-05 11:58
Jag tror dig, jag tror dessutom att din tag skulle vara snyggare, men jag kunde inte låta bli då jag såg den.
Idrottstävlingen var Stafettkarnevalen, ett stort och stämningsfullt evenemang, hejarklackarna är minst lika viktiga som själva stafettloppen. Jag har själv deltagit, för ganska jämnt trettio år sen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stafettkarnevalen
Svar från Margareta Cortés 2014-06-05 12:01
Tack Thomas för den informationen. Dagen därpå var det dessutom Tjejmilen så i Helsingfors var fullt med folk som sprang. Dessutom vimlade det mer eller mindre med festklädda personer med doktorshatt.
Fågeln uppe på skylten tycker jag var en fullträff. Annars en trevlig vandring i staden som jag inte varit i sedan jag var barn. Varför hade barnen skynkena på sej? För att synas eller?
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-06-05 22:47
Fågeln hade valt en lite osäker plats. Tänderna där såg väldigt vassa ut. Det var väldigt mycket barn i farten den dagen och vi såg flera grupper med små barn som var på väg till stadion så jag antar att de skulle dit och heja på de tävlande barnen. Såg ut som dagisgrupper trots att det var lördag. Varför den här gruppen hade dessa skynken på sig vet jag inte, dagis kanske hette snöflingan???
Vilka härliga bilder på fina byggnader Den finaste är nog hejgapet med måsen Ha en skön helg :)) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2014-06-05 22:47
Gapet och tänderna såg vassa ut.
Hej Margareta!
Jag läser ofta dina reseberättelser och som vanligt är det både fina bilder och bra berättat. Vi är ett gäng som brukar tillbringa ca. 1 vecka varje år i Helsingfors under maj/juni och snart är det dags igen. Det har varit trevligt att få uppleva staden via dina berättelser. Varje år har vi valt bort nöjesfältet Borgbacken, men i år får det nog bli ett besök där också. Vi brukar ägna några timmars fotografering kombinerat med picknick i Fölisö, det är något jag kan rekommendera. :-)
Vänligen
Nonno
Svar från Margareta Cortés 2014-06-06 08:57
Kul att du brukar läsa mina berättelser. Jag har aldrig tidigare varit mer än 2 dagar i Helsingfors så det var kul att hinna med lite mer nu. Kollade upp Fölisö och det såg intressant ut. blir ett besök där nästa gång.
Fina motiv från staden i öst,Alvar Aaltos arkitektur har jag sett i Rovaniemi som blev nerbränt
till 90% under Lapplandskriget hösten 1944.
Kul med bilder från stationen och tågen också.
Svar från Margareta Cortés 2014-06-06 08:59
Alvar Alto var tydligen väldig produktiv, det fanns t.o.m guidade turer för att se hus han skapat.
Lite lustigt med marmorplattorna som av misstag blev så dekorativa men tråkigt om de faller ner.
Helsingfors skulle jag så gärna vilja åka till som jag skrivit tidigare.
Jag har faktiskt för längesedan sett just stationshuset som har underbart vacker arkitektur.
Intressant det där med Aaltos hus.
Härligt intressant blogg som alltid.
###Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-06-07 11:37
Finns så mycket trevligt i Helsingfors och en så härlig långhelg som vi hade där med sol och värme lockar till flera besök.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg