Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

En spårvagnsfärd med förhinder och missa inte Salve.

Det finns ett problem då man åker spårvagn, en spårvagn kan inte väja för hinder på sin väg. Vår spårvagn stannade plötsligt på ett ställe där det varken var rödljus eller hållplats. Varför?

Jo det stod en bil tvärs över spåret. Många gick av för att se vad som var på gång och varför någon valt att parkera på ett så dåligt sätt.

Måste säga att den finska polisen var handlingskraftiga, på bara några få minuter var de på plats och började undersöka hur de skulle få bort bilen.

Nu var det inte någon som hade valt att parkera där tvärs över spåret, utan det var en förare som inte hade dragit åt handbromsen och bilen hde rullat iväg från andra sidan av gatan och sedan stannat då den nådde trottoarkanten. Tur att den inte fortsatt ända in i huset på den sidan gatan. En lite skamsen och snopen förare kom och flyttade bilen och vi kunde fortsätta spårvangsfärden.

Åker man spårvagn så får man se en hel del, jag såg en lite lustig bil. När jag skulle försöka förklara för min man hur den såg ut så blev det så här: "En bil som såg ut som en kombination av traktor, beach buggy och oljefat." Så här såg den ut.

Det är inte bara ute vid Arabiastranden det byggs och skapas annorlunda hus, även ute vid Västra hamnen byggs det en hel del och det här huset hittade jag där.

Där hoppade vi av spårvagnen och tog en promenad till Crusellbron, där finns det också lite hus som inte ser ut som husen som byggdes förr.

En stilig bro.

Man blir hungrig av att traska runt i stora städer och restaurang Salves rykte hade tagit sig ända till Sverige så vi beslöt oss för att gå dit och äta middag. Salve har anor från den tiden då "båtarna var av trä och männen av stål".  Salve startade sin verksamhet med en matkiosk för sjömän år 1897. Man anar historiens vingslag då man kommer in på Salves. Vi styr kosan dit och frågar om det finns något bord ledigt. Tyvärr har vi lite otur det är fullsatt men vi får boka ett bord till nästa kväll. Vi nöjer oss med det och går glada i hågen iväg. Nu kommer vi inte så långt innan krögaren själv kommer småspringades efter oss, när han hinner ifatt förklarar han att gäster vid ett bord för två precis håller på och betala och vi kan få det bordet om vi vill. Det vill vi.

"På Salve får du njuta av läcker finländsk mat som serveras i garanterat mättande portioner. Den berömda strömmingen, är kanske landets bästa." Så står det på Salves meny och eftersom stekt strömming är en av mina favoriter så beställer jag det och som synes är det verkligen "mättande portioner", min mat hade kunnat räcka till fler än en. Jag erbjöds att ta det överblivna med mig men jag avstod.

Under förbudstiden hade Salve lite speciella seder med egen medtagen sprit och även efter att förbudslagen hade upphävts  omhuldades moralen. Man serverade inte sprit till arbetare som dök upp i arbetskläder efter klockan 16. De skulle först gå hem. Det var frun som fick bestämma om det skulle bli något krogbesök. Gästerna nu kom inte i arbetarkläder så det var inget problem med alkoholserveringen som synes. Trots alla glas på deras bord var det god stämning och mycket gemytligt på Salves. Jag försökte räkna glasen men tappade räkningen vid 40...

 

Inlagt 2014-06-06 08:36 | Läst 5296 ggr. | Permalink
Det händer mycket på dina resor Margareta, trevlig läsning och fina bilder, häftig beach buggy och strömming är ju alltid favvo! Hälsningar Sören
Svar från Margareta Cortés 2014-06-06 16:08
Det är nog därför det är så kul att resa, alltid händer det något. Bilen var nog ett rejält självbygge och den väckte uppmärksamhet. Strömming är gott.
Strömming är mumsmums:)
Svar från Margareta Cortés 2014-06-06 16:08
Instämmer med föregående talare.
Hej,
Ni hittar de rätta platserna. Väl rapporterat.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2014-06-06 16:09
Det gäller att hålla sig i händelsernas centrum. ;)
Trevligt reportage och helt klart, så är resa att leva... Jag råkade ut för odragen handbroms för ett år sedan. Tyvärr, så rullade den bilen in i min... Onödigt... :)
Den nordiska designen är fin, med det sparsmakade och strikta. Gillar huset i hamnen... Och Slave, ser ju mer än trevligt ut!! Sådär, genuint, gott, okomplicerat. Skönt att du inte hade arbetaroverallen på dig, så du fick dig lite gott till livs... Ha en fin nationaldag!! //Peter
Svar från Margareta Cortés 2014-06-06 16:17
Jopp! Resa är kul och en del av livet också.
Salve VAR mycket trevligt så om du är i närheten så gå dit. Overallen lämnade jag hemma för säkerhetsskull.
Der där med missade handbromsar kan vara farligt också. En som parkerade på vår uppfart missade handbromsen och bilen rullade backandes ner på gatan, tog en sväng och upp på motsatta trottoaren för att stanna när den mejat ner några träd, det läskiga var att mamman med barnvagn, som kom i samma stund, klarade sig med blotta förskräckelsen.
Jag har själv slarvat med handbromsen en gång när jag bodde i Borås. Som tur var så var restaurangen som vi skulle besöka stängd. Och bilen hittade vi på en annan parkering där den hade blockerat en annan bil, men som "tur" var så blev det bara skador på min bil.
Kul att få se allt du upptäcker på dina resor !
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2014-06-06 16:20
Det är lite läskigt med missade handbromsar, se i svaret ovan. Synd på din bil men tur att inget värre hände.
När jag var liten var det väldigt mycket fisk på bordet. Mammas sambo var från värmland och han var van med västkustfisk. Plattfiskar, krabba, räkor och hummer. Det var det värsta jag visste. Det satte sina spår i många år men idag är nog strömming det bästa jag vet. I Finland blir man dessutom ofta bjuden på abborre, stekt är den en riktig delikatess. Trevligt repotage som vanligt.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2014-06-06 16:24
Fisk är gott och speciellt knaperstekt strömming, fast helst vill jag ha den urbenad också. Om du tittar på tallriken mitt emot så är det stekt abborre på den, potatismos och rödbetsholandaisesås. Den var också god.
Vilken härlig mix av Helsingforsbilder, Margareta!
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-06-06 16:25
Helsingfors bjöd oss på sin bästa sida.
Slutet gott allting gott gissar jag.
Tackar och bugar för ytterligare många härliga bilder.
Vilket hus det gillar jag verkligen.
Maten ser god ut där skulle vara spännande äta.
Ha det nu gott
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-06-07 11:36
Allt gick bra fast bilföraren fick nog en lite längre pratstund med polisen efteråt.
Maten var mycket god och de vid bordet bredvid lyckades tömma alla glasen.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg