Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

S:t. Mungo's Cathedral och Glasgow Necropolis

På långt håll ser man något högt uppe på en kulle, det ser ganska märkligt ut och jag har aldrig förr sett en begravningsplats som legat så högt upp. Det jag ser är Glasgow Necropolis. Först passerar man genom en vackert utsmyckad grind. Där bakom finns ett minnesmärke för dödfödda barn; ett minnesmärke över stupade i Koreakriget och ett minnesmärke över de glasgowbor som fått Victoriakorset.

Före grinden finns också en relief över området.

Därefter kommer man fram till en gammal bro, den kallas för "Suckarnas bro" eftersom det var över den som begravningsföljet gick.

För oss som går över här nu är det mer en vacker väg kantad av blommor och blommande träd och en hel del fågelsång.

En väg slingrar sig uppför kullen och när man kommit en liten bit upp får man en fin utsikt över katedralen Och bron.

Stora och pampiga monument är resta och kantar hela vägen upp. Här ligger femtiotusen personer begravda men alla har inte så här pampiga monument och alla har inte ens sitt namn på någon sten. Det finns cirka 3500 monument finns här.

En del har till och med fått en egen krypta.

Av de minnesmonument och stenar som har inskriptioner kan jag förstå att det var de rika och välbärgade som fick använda den här begravningsplatsen.

Kan förstå att det var en eftertraktad plats att få bli begravd på för det tog ungefär bara tjugo år innan den förklarades vara full.

Även på sluttningen åt andra hållet finns det en hel del gravar. De höga skorstenarna som skymtar i bakgrunden är stadens ölbryggeri.

När vi kommer ner från kullen börjar det regna och samtidigt öppnar katedralen för besökande så vi går in och tar oss en titt på den.

Sitt märkliga namn har katedralen fått från Glasgows skyddshelgon Saint Mungo. Kortfattat så ska hans mor, en prinsessa, blivit gravid efter en våldtäkt och slängd ut från ett berg av sin far. Hon överlevde och födde en son. Han lär sedan ha blivit  uppfostrad av ett helgon och även byggt en kyrka över en utslocknad vulkan. Det ska vara på den här platsen där katedralen står. Själv levde han ett enkelt liv i en liten cell. När en stark antikriströrelse verkade i staden blev han bortkörd men återkom så småningom och ska vara begravd i katedralens krypta.

Det är en del renoveringar på gång. Men de vackra fönstren kan man se  även om byggnadsställningar skymtar fram där.

Vi kikar runt och när vi sedan kommer ut har det slutat regna och vi kan återvända till bussen som ska ta oss runt till andra av stadens sevärdheter.

 

Förra inlägget om Glasgow

Inlagt 2014-05-26 21:35 | Läst 4900 ggr. | Permalink
Häftig kyrka och kyrkogård och jättefina bilder! (Byggnadsställningarna tycker jag blev ett roligt och levande bildelement! :) /Tommy.
Svar från Margareta Cortés 2014-05-27 08:25
Byggnadsställningen gjorde inget för bilden utan mer som du säger, den tillförde något så det inte bara blev ett fönster.
Otroliga miljöer du visar, mycket fint o intressant o annorlunda! Hälsn, LO
Svar från Margareta Cortés 2014-05-27 08:19
Det finns så mycket att se på alla nya platser man kommer till.
Mycket intressanta bilder och text från katedralen och begravningsplatsen med så många monument.
Svar från Margareta Cortés 2014-05-27 08:19
Ovanlig begravningsplats och den lockade till sig många besökare eftersom man såg den på så långt håll.
Pampigt var det i kateralen, första bilden blev en stark kontrast till de från begravningsplatsen. Jag tycekr det är lite besynnerligt att kosta på en begravningsplats så mycket men det brukar vara intressant att ströva runt på dessa ställen och läsa på gamla gravstenar. Vädret verkar lite typiskt Skottland.
Hälsnngar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-05-27 08:18
Någon har jämfört den där begravningsplats som "en stad för de döda" lite märkligt att få alla dessa monument och kryptor över sin döda kropp. Katedralen var stor och pampig och jag förundras över hur de hade ekonomi att bygga dessa stora tempel. Förmodar att det på den tiden kunde ha behövt pengarna till bostäder och annat livsviktig för folket. Typiskt väder för Skottland var det verkligen de dagar vi var i Glasgow, sol och fint och så kom det en skur för att vara strålande vårväder igen.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg