Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Glasgow

I Glasgow har jag aldrig varit förut, men nu har jag varit där. Men jag har sett lite av staden både på TV och i bild, innan jag kom hit och det som jag allra först kände igen var Clyde Arc som korsar älven Clyde i vinkel, eller snarare som en båge.

Så det första målet på premiärprommenaden var till denna bro.  Jag trodde den var öppningsbar eftersom jag sett ett TV-program där en bro som såg ut så här öppnades. Har letat men kan inte hitta någon information om att den här bron varit öppningsbar. Någon som vet? Den bron öppnade sig så att det bildades som två bågar uppåt och båtarna åkte under dessa bågar.

Här på bron hade man hedrat de soldater som stupat i Afghanistan. På båda sidor av körbanorna satt det mängder av kors med namn på unga personer och hur de omkommit. De rosa korsen var på kvinliga soldater.

Från bron kan vi se konserthallen  Clyde Auditorium, den har vissa likheter med konserthuset i Sydney. I folkmun går det under namnet "The Armadillo" eftersom formen även liknar ett bältdjur.  Den stora kranen är inte i funktion längre men har sparats som ett minnesmärke av stadens ingenjörmässiga arv. Den kallas för Finnieston Crane.

När vi startade promenaden så sken solen och vi hade inte en tanke på regn. Det sägs att man inte ska lämna huset utan paraply i Skottland. Hade vi paraply med oss ut? Näää, tänkte inte på det och se där borta hur molnen hopar sig över floden Clyde.

Fast om vi går åt andra hållet så verkar det som om molnen inte hunnit dit och där finns ett spännande parkeringshus som ser mer ut som en schweitzerost. Så vi traskar vidare och låtsas som om det regnar.

Det dröjer  inte så länge innan vi är nere vid floden igen och hamnar nu under den gamla järnvägsbron. Alldeles bredvid den så har det funnits ett färjeläger.

Kvar finns damernas vänthall. Fint ordnat för damerna på den tiden.

Regnmolnen börjar torna upp sig igen men damen som sträcker händerna upp mot dessa moln tycker att det är bättre att  dö till fots än att leva på knä, så vi traskar vidare.

Hittar en fin gångbro över älven.

Som tur har den ett brofäste som är väldigt praktiskt när regnet, som förr hängde i luften, nu beslutar sig för att ösa ner. Där kan man söka skydd tills det allra värsta har regnat över.

Regnet lugnar ner sig lite och vi skyndar upp till närmaste köpcentrum och väntar. Fast när vi ser att till och med marknadsstånden beslutat sig för att packa ihop så kommer vi på bättre tankar.

Varför stå där och hänga när det finns en trevlig Pub intill.

och vad annat ska man äta här om inte fish and chips och en öl därtill.

 

Åka buss i Glasgow

Inlagt 2014-05-24 16:23 | Läst 4219 ggr. | Permalink
Trevligt att få följa med till Skottland... Skulle vilja åka dit och du visar det fint. Fast, jag Ogillar, regn så...
Gillar speciellt den första bilden och sedan bilden under järnvägsbron... Och, det finns ju goda droppar i Skottland... Ha en fin kväll!! //Peter
Svar från Margareta Cortés 2014-05-25 06:00
Du kan lugnt åka dit, det var mest hot om regn och inte så värst mycket regn som föll. Vi hade tur med vädret även om vi inte lärde av misstaget att inte gå ut utan paraply, vi lyckades med det konststycket båda gångerna det blev regn.
Ännu ett intressant resmål, och dit skulle jag också vilja åka för naturen där är ju så magnifik!
Tack för inspirationen! Fina bilder!
Svar från Margareta Cortés 2014-05-25 06:01
Tack själv för din kommentar. De som säger att Skottland är vackert har rätt.
En fin serie av bilder från besöket med både gammal och ny arkitektur..
Svar från Margareta Cortés 2014-05-25 06:02
De är duktiga på att bevara det gamla där. River inte alla åldrade fina hus utan spar fasader och renoverar innifrån.
Som vanligt vältagna och trevliga bilder och intressant att ta del resan!

Har sett en liknande bro som Clyde Arch (fast mycket mindre) över motorvägen väster om Karlskrona. Att få den konstruktionen att hålla är vackert så. Att göra den öppningsbar förefaller mig ogörligt.
Svar från Margareta Cortés 2014-05-24 21:56
Letade och letade och hittade till slut en liknande bro på bild och där den är öppen. http://www.geograph.org.uk/photo/242982
Måns H 2014-05-25 09:26
Och här finns en time-lapse film om hur den bron (Gateshead Milennium Bridge i Newcastle) öppnas:

https://www.youtube.com/watch?v=S7nXXy1NhpM

Bron har en annan konstruktion än bron i Glasgow, vägbanan går ju i en horisontell båge då bron är nedfälld, men har påfallande visuell likhet och vrids upp verkligt spektaktulärt!
Svar från Margareta Cortés 2014-05-25 14:54
Det måste ha varit den bron jag sett tidigare och blandat ihop med den i Glasgow, de liknar onekligen varandra.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg