Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

En dag på slottet - ett märkligt slott.

Nu är det dags för ett nytt slottsbesök. Det här slottet är omtalat som smaklöst och spektakulärt. Det är Kinloch Castle på ön Rum som vi ska till. Ön Rum ägdes av  John Bullough en textil-brukspatron från Lancashire. Han hade ön som sommarresidens och för jakt. Sonen Sir George Bullough ärvde ön. Han var inte speciellt intresserad av faderns företag, som tillverkade textilmaskiner, mer än till inkomsterna från det, vilka var betydande. Han kunde leva ett lyxigt playboyliv.  

Han lät bygga det här slottet för att ha som sommarställe. Trehundra män byggde slottet på tre år, det stod klart år 1900 . Det hade sin egen elförsörjning, och hade även modern uppvärmning och lyxiga badrum med både dusch och badkar. Trots att ingen bodde heltid här utan bara var här fyra veckor (tolv veckor något år) om året så var det full tjänarstab året om. 

Utvändigt så tycker inte jag att slottet ser så underligt ut men det skulle nog behövas lite upprustning.

Det finns inga får på den här ön men vet att det finns kronhjort och vildlevande ponnyer. En större koloni av mindre lira häckar här på ön men vi får veta att det är en vandring på 2-3 timmar upp på berget för att komma dit och dessutom är de mest aktiva på natten. Vi får vänta lite innan det är dags att få komma in så jag passar på att bekanta mig lite med de frigående hönsen.

Kanske inte lika spännande som mindre lira men de är fina de också.

Sir George Bullough hälsar oss välkommen då vi kommer in.

Likaså lady Monica, hans hustru.

Här inne börjar jag förstå vad de pratar om de som säger att det är smaklöst. Märkliga ting som Sir George samlat på sig under sina resor samsas här. Se bara på de enorma järnskulpturerna som han tagit hem från Kina.

Men modern och före sin tid var han. Om man kikar under biljardbordet så skymtar där ett galler. Det släpper igenom varmluft.

Modern var han verkligen för det här är landets andra privata telefon. Fanns inte så många att ringa till då.

I hallen utanför bowlingrummet och festsalen står en märklig mackapär. Det är en mekanisk orkestrion.

Stora orgelpipor fyller ett helt skåp bredvid det som ser ut som ett trumset.

Finns en hel del musik att välja på under de perioder som de inte hade en levande orkester som underhöll familjen och deras gäster. Under Boerkriget lånade Bullough ut sin stora yacht Rhouma som lasarettsfartyg. För denna tjänst adlades han 1901.

Här fanns också vackra trädgårdar såsom en vattenträdgård, en japansk trädgård, bowlinghall och golfbana. För att anlägga allt detta importerades matjord  från Ayrshire.  En kort period fanns här också en alligator men den rymde så den sköts.  

Men så var han också en av världens rikaste män.

Vi återvänder till vårt fartyg och kopplar av uppe i panoramaloungen. Tittar på landskapet som vi seglar förbi, kollar in kartan för att se var vi varit. Då ropar någon TUMLARE!

Och där utanför möter vi ett gäng varelser som hoppar omkring. Nu var det inte tumlare utan delfiner. Många är de också och jag undrar varför jag gick hit upp utan kameran. Det var väldigt dumt det.Men jag har en man med raska ben och med lite övertalning så rusar han ner i hytten och hämtar min kamera. Lite tur har jag för det kommer några eftersläntare.

 

Föregående inlägg om den vackra ön Canna. - Nästa inlägg om ett grillparty med gung.

Inlagt 2014-05-20 10:35 | Läst 7318 ggr. | Permalink
Spännande Margareta. Även om det sägs att inkomstklyftorna växer nu så var de gigantiska på den tiden. /Frode
Svar från Margareta Cortés 2014-05-21 13:10
Inkomstklyftorna var nog oöverskådliga på den tiden. Vissa levde i mer än överflöd och andra hade inget.
Fast det var ingen dålig sommarstuga de hade.
Dom kanske menar den utvändiga arkitekturen den är nog nån blandning av medeltid och sagoslott.
Fina bilder från besöket och fint avslut med delfinerna.
Svar från Margareta Cortés 2014-05-21 13:11
Jag tyckte nog att slottet utvändigt inte var så fult som många tyckte, Synd bara att det fårr förfalla så. Inomhus fanns det en del fina rum men det var de som Lady Monica hade inrett.
Vilken underbar samling bilder. Den originella slottet med alla sin konstiga men rätt roliga detaljer, frigående höns och så avslutar du med delfiner! Mekanisk orkestrion, vilken skapelse ! Du bjuder oss på så underliga ting.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-05-21 13:12
Många rum på slottet kändes lite som att gå på ett nostalgimuseum. Olika stilar som samsades. Nu fotade jag inte i alla rum men det fanns några mer smakfulla rum och det var de som hustrun hade inrett.
Vilka fina bilder på höns och fina saker Jag gillar bild nr 1 och 8 fint Ha en skön dag i morgon :)) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2014-05-21 13:13
Hönsen var nog de mest charmiga där. Kul att du gillade.
Ytterligare en skön blandning bilder från en härlig resa! Kul!
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-05-21 13:13
I det slottet kunde man hitta många underliga ting. Inredningsstilen var minst sagt varierande.
Jag tycker slottet utanpå är lite spännande faktiskt.
Du har fina bilder på det otrivsamma hemmet.
Men så är det på många slott intet för oss som gillar lättstädade hem.
Kul det med två telefonägare.
Delfiner är härliga djur.
Ha fin dag i morgon på dig.
Vilken resa ni gör.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-05-21 13:16
Han hade nog bra fantasi då han skapade sitt slott eller om vi ska kalla det sommarstuga. Han var nog inte den mest smakfulla. Har sett bilder på det masoleum som han lät skapa till sin far. Det första var klätt i kakelplattor och kallades för en ofentlig toalett, det revs och nu ser det ut som det ligger en kunglighet där.
Blev inte så mycket till telefonterror på den tiden och telefonförsäljare lyste nog med sin frånvaro.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg