Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Bostadh - en järnåldersby.

Vi kliver iland på en mycket vacker sandstrand på Great Bernera island. Det ser ut som vilken annan fin sandstrand som helst och det gjorde det ända tills 1993 då det var en kraftig storm i området.

När stormen bedarrat upptäcktes det att här i sanddynerna fanns det rester av något som människor skapat. Det fanns stenhus där under sanden.

Utgrävningar gjordes och man fann rester av en bosättning från järnåldern. Man fann att här funnits minst nio stenhus. Carol visar var de fanns och hur de var byggda här vid stranden. Tyvärr så gick det inte att bevara utgrävningen eftersom sanden ganska snabbt fyllde igen den. Men hon visade att det var bara att gräva lite i sanden så hittade man små keramikskärvor, benrester och annat som visade att här bott människor.

 Vi lyssnade andäktigt.

I närheten har man byggt upp en kopia av ett hus från den tiden, den kallas för. "Jelly Bean house" efter den form huset hade. Det liknade en åtta till formen, den större delen var "vardagsrum" och den mindre var troligtvis förvaringsutrymme. Varje hus var sammanlänkat med de andra genom tunnlar.

Fynden som här gjordes gör att man antar att det fanns stora områden med skog här, lite svårt att tro när man ser hur kalt här är numera. Dörren på det här huset är gjort av valben, så som det var på den tiden.

Men vad pysslar Martin med?

Han hade upptäckt gräsulven. Förmodligen en gynnsam plats för den lilla larven, för om man tittade ner på marken så vimlade det av dem. Efter att jag försiktigt lyft upp en av dem till en lite högre plats, för att slippa ligga ner och fota, så fick jag höra att man inte bör röra dem eftersom larvens hår lätt kan lossna och då ge svår klåda eller eksem.

Efter att tittat färdigt på både hus och larv spreds vi ut över ön. En del drog sig upp på berget för att spana efter fåglar.

Jag passade på att beundra utsikten.

Det här var en så kallad "blöt landstigning" så det var överdragskläder och stövlar på. Jag har lite problem med att gå ännu och med stövlar på, var det jobbigare.

Tvillingar.

Jag drar mig ner till gummibåtarna där David sitter och passar dem så de inte ska dras ut av tidvattnet. Han får hela tiden flytta förtöjningsankaret.

Här finns också en lite märklig klocka.

Den kallas för "Time and Tide bell". Det är en klocka som ringer när tidvattnet stiger. Det finns tolv klockor på olika platser i  hela Storbritannien. Tanken är att de ringer när tidvattnet stiger och kommer in. Alla har olika inskriptioner och på den här står det:

"Without change, without pity   Breaking on the sand of the beach   The ceaseless surge   Listen to the high surge of the sea   Make my resting place be  By the sound of the surge of the sea".

 

 Vi återvänder till vårt fartyg och får en liten överraskning.

 

Föregående inlägg om Callanish Stones - Nästa inlägg om hur äventyrligt det kan vara att komma ur en Zodiak

Inlagt 2014-05-16 09:36 | Läst 3836 ggr. | Permalink
Fina bilder och intressant text! Bild fem med det uppbyggda huset tycker jag är fantasieggande!
Och så fick du med en cliffhanger på slutet! Nu vill man ju veta vad det var för överraskning!
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-05-16 21:24
Tack Niklas! Kul att de byggt upp ett hus så man fick se hur det sett ut. På sommarmånaderna får man även komma in och se. Spännande att krafsa lite i sanden och se om man fann något skärva också. Tog en näve sand och där fanns det en liten, liten keramikflisa. Så de fanns nog mängder av dem. I morgon kommer den överraskning vi blev överrumplade av.
Intressant läsning, fina bilder till bra text.
Man lär sig något för varje dag.
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2014-05-16 21:25
Tack Ing-Marie! Intressant plats var det.
Bra bild reportage från ön,tidvattnet med ebb och flod är mäktigt,klockorna kanske var livräddande
för folk som letade musslor och annat när det var ebb.
Gammal boplats som stormen tog fram,skog har det nog funnits också som
på själva skotska fastlandet människan och tamboskapen danar om naturmiljön.
Svar från Margareta Cortés 2014-05-16 21:31
Tack Bo-Lennart! De har kraftig tidvattenförändring i de här trakterna. Miss av mig att inte skriva att de sattes upp på 2000-talet. Den här installerades 2010. Tanken är någon form av skulptur och en del vill påstå att det ska vara ett led i att veta om det är någon klimatförändring för om klockan klämtar oftare så har havsnivån stigtit.
Bilden på er guide är fenomenal! Vilken inlevelse! Gillar den lilla ulven också och dina fina vyer från denna udda plats. Tack för att du tar oss med hit för det är få förunnat att göra denna resa.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-05-18 14:07
Carol var en person som kunde berätta med inlevelse och med hela kroppen. Dessutom var hon så otroligt kunnig och mer eller mindre levde för sitt Hebriderna.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg