Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Isle of Lewis och Callanish Stones

På vår resa har vi nu kommit till ön Lewis, vi är kvar i Yttre Hebriderna, men här är det inte så gungigt och sjösjukan har gått över. Man sover bra på åksjukepillren och då man sover märker man inte att det gungar.

Vi har äntrat gummibåtarna och är på väg iland. Målet för i dag är Callanish Stones, redan från havet  skymtar vi dem uppe på kullen där borta.

Vår guide Carol är nog den bästa man kan få här hon är arkeolog och bor dessutom på den här ön. Berätta och dela med sig av sina kunskper är hon duktig på. Det här är vår enda regniga dag på resan...och så säger de att det regnar hela tiden i Skottland.

Det vi nu ska besöka är en stensättning som påminner om Stonehenge i sydvästra England. De är från ungefär samma tidsålder mellan 2900 och 2600 f.Kr. Ingen vet exakt vad det är, det kan ha varit en begravningsplats eller så handlar det om astonomi, eller så är det något helt annat som vi inte kan gissa oss till.

Är du bra på gäliska så finns det många tillfällen att öva att läsa den här. Alla informationsskyltar är både på gäliska och engelska och gäliskan står först.

Tretton av stenarna står i en cirkel...

...och  i norr är det som en allé av stenar. I de andra väderstrecken finns det kortare stenrader.

 I mitten finns det en större sten och där finns också ett gravröse.Det som lyser gult vid stenen i bakgrunden är inget skräp utan någon har lagt dit en bukett påskliljor.

Vi vimlar runt bland stenarna och försöker känna in lite av stämningen och lyssnar på Carol som har så mycket att berätta om dessa stenar. Det finns många sägener om dessa stenar. Det sägs att det är jättar som levde på ön förr, förvandlades till stenar som straff för att de vägrade bli kristna. Det berättas också att stenarna får besök av en vålnad på midsommardagens morgon. En lysande skepnad sägs vandra genom cirkeln förebådad av en göks rop.

Vi får veta att det finns minst tolv stenformationer i området på en radie av fem km. En av dem ser vi härifrån och vi tar en rask promenad dit.

Därifrån ser vi hur stor den första som vi besökte är.

Bara några meter ifrån den här stencirkeln finns ytterligare en.

 Det har slutat regna och vi får en fin promenad tillbaka där vi kan njuta lite av landskapet.

Ser att det stundande valet, om hur det ska bli för Skottland i framtiden, är aktuellt. Här är någon som tänker rösta YES. Ja står för att Skottland ska bli självständigt, men engelsmännen som vi mötte på vår första landstigning de ville att det skulle stå för "Ja till England".

Axel och David står beredda nere vid zodiakerna för att köra oss tillbaka till fartyget.


Vi undrar lite nyfiket vad eftermiddagen har att bjuda på.


Föregående inlägg om Havssulorna. - Nästa inlägg om en järnåldersby.

 

Inlagt 2014-05-15 09:35 | Läst 5623 ggr. | Permalink
Det här gillar jag verkligen. Första bilden ger direkt ett smakprov på vad som sak komma. Stenar i cirklar, och man vet inte vad de egentligen finns där för. Sjunde bilden älskar ja och den femte från slutet är också väldigt fin. Jag åkte runt en gång i Skottland och stannade vid varenda stencirkel jag kunde hitta. Dessutom blev det Culloden och några andra historiska platser på vägen. Skottland ligger mej varmt om hjärtat sedan jag var där som doktorand.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-05-16 21:17
Tack Lena! Nog är det spännande med dessa minnen från förr och även just det att man egentligen inte vet varför de skapades och vad de användes till. Bilden där kon går och betar är en som jag också gillar. Synd bara att den inte ville lyfta på huvudet men gräset var nog gott. Skottland knep mitt hjärta också.
Det är en otroligt inspirerande resa du gjort, spännande o annorlunda miljöer som jag bara sett lite av på TV, fina bilder!
LO
Svar från Margareta Cortés 2014-05-16 21:18
Tack Lars Olov! Det var en riktigt spännande resa där i Hebriderna. Extra glad är jag för att vi lyckades komma iland på St. Kilda.
Härligt landskap på öarna med så mycket lämningar från tidig historia,intressanta bilder med
text .
Svar från Margareta Cortés 2014-05-16 21:19
Tack Bo-Lennart! Det är tydligt att det bott människor i väldigt lång tid på dessa öar.
Härliga bilder från en intressant plats! Historiens vingslag syns i dina bilder!
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-05-16 21:21
Tack Niklas! Du har så rätt att det var verkligen historiens vingslag som man kände på dessa platser. Fint här att man får vara inne i ringen och verkligen känna också.
Börjar med landskapet som här också är så vackert.

Verkar som det finns mer sten informationer runt om i dessa länder än
jag tänkte mig. Har varit på Irland vid den stora där och på några andra ställen.
Här måste det ha varit så spännande för er särskilt med en så bra guide.
Fints sitta här och kika på dina bloggar medan regnet kommit upp till oss söderifrån.
Hoppas inte vi får lika mycket för det var längesedan jag simmade.

Ha det gott
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-05-18 15:09
Vår guide Carol var nog den bästa man kunde ha i dessa trakter. Irland står på önskelistan för mig och jag ska nog boka snart. På tal om boka så har vi nu bokat den där resan på B min fot fortsätter krångla och jag måste troligtvis gå igenom en operation till så nu slutade jag att vänta och bara körde på. Vi åker visserligen inte förrän mars 2015.
Här skiner solen fortfarande och vi vill inte ha det där regnet.
Gun-Inger Arvidsson 2014-05-18 17:38
Det kom en del men inte som söderut i Europa.
En släng av det lär det vara.
Irland är helt underbart med underbara människor.
Jag har varit där många gånger med fotografkompisar från Malmö,
men även med ett barnbarn samt Jonen min.
Blir så när man kan bo gratis sedan kör de ut en till platser man vill se.
Du kommer bli helnöjd.
gia
B gissar Burma för där har du väl inte varit eller............
Svar från Margareta Cortés 2014-06-03 10:04
Burma bränns men är inte rätt :)



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg