Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Vi tar ett till världsarv.

Först stannar vi till för att se skidbackarna i Jamsä, där finns ett av Finlands populäraste skidcenter, Himos. Mycket snö i backarna och det var fortfarande öppet, vi mötte en hel del bilar med skidor på taket.

Men nu var det ett av Finlands sju världsarv vi skulle till. Var kan det vara? Vi får en fingervisning om vart vi ska gå.

Petäjävesi gamla kyrka. Det är en träkyrka byggd åren 1763-1764. Den gamla kyrkan ligger en kilometer väster om den nuvarande kyrkbyn i Petäjävesi och är ett typiskt exempel på en traditionell byggnadsstil som är unik för östra Nordeuropa. En mycket vacker kyrka tycker jag.

Vackert ligger den också mellan de två sjöarna Jämsä och Petäjävesi

Vi går över bron fram till kyrkan och på andra sidan bron står två sångsvanar och trumpetar.

Kom man landvägen hit så var det nog den här vägen man kom. Fast på den tiden då det var glest befolkat var det sjövägarna som var de vanligaste färdvägarna.

Den här kyrkan ersattes av en ny kyrka 1879, inne i Petäjävesi, men kyrkogården användes långt in på 1900-talet. Det ser man på gravstenarna.

Jag brukar inte fotografera gravstenar men här gjorde jag ett undantag. Den var så speciell och jag har inte sett någon liknande tidigare.

Inlagt 2014-04-25 07:11 | Läst 4311 ggr. | Permalink
Intressant resa ni har. Tack för att jag får följ a med
Spännande gravsten, man tager vad man haver kanske
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2014-04-26 08:56
Var nog ganska påvert i Finland på den tiden och har man inte råd med en sten så får man kanske ta vad kassan räcker till. Den var iaf. Den vackraste på den kyrkogården.
Vacker kyrka och välplacerad. Bilderna blev väldigt fina och gravstenen i trä såg annolrunda ut.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-04-26 08:57
Den kyrkan var väldigt fin och här var det synd att det inte gick att komma in. Fönstren satt så högt så det gick inte att kika in heller.
Det finns många fina kyrkor i Finland. Av någon konstig anledning hamnar vi ofta i eller vid någon kyrka när vi är i Finland. I Salo där vi brukar var finns en mycket modern kyrka med en väldigt fin kyrkogård.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2014-04-26 08:58
Kan vara så att de är så vackra så de lockar oss till sig.
Vilket vackert ställe! Det skulle jag vilja se i verkligheten!
Tack för att du delar med dig av dina pärlor du besöker!
Ha en skön helg!
Svar från Margareta Cortés 2014-04-26 08:59
Den kyrkan var verkligen vacker så här förstår jag att det blivit ett världsarv. Vad jag inte förstår är att Verla fått bli det och inte Olofsborg.
Bilden på mannen i sin eka och sångsvanarna på isflaket är helt underbara. Vägghängare, aka tavlor , i min värld.
Svar från Margareta Cortés 2014-04-27 08:46
Tack Anneli! Hoppas du får en fin söndag.
Jag brukar fotografera gravsenar men har aldrig sett en sådan som denna. Så annorlunda den är.
Denna dag såg ni mycket som var så intressant. Jag skulle vilja vara med här skall du veta.
Dels denna arkitektur på kyrkan så vackert med i naturen.
Härligt få se nöjd med det får jag vara.
###Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-04-27 08:49
Jag brukar undvika gravstenar speciellt om de har datum av nyare slag. Mest med tanke på att det kan finnas de som tar illa upp om de hittar sina anhörigas sten på internet. Men här var det gammalt årtal och en så speciell gravvård. Var häromdagen på en mycket gammal kyrkogård och där fotade jag också. Men det blir en annan historia.kyrkan hade jag velat gå in i men tyvärr så var den låst.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg