Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Kontiolahti och Salpalinjen

Det var ganska passande väder den här morgonen eftersom vi hade bestämt oss för att åka ut till skidskyttestadion i Kontiolahti  för att se hur där ser ut. Både jag och min man tycker om att titta på skidskytte på TV så eftersom vi är så nära kan det vara kul att se hur där ser ut i verkligheten. Det som var passande med vädret var att det var att det var -5 grader och vi fick börja med att skrapa bilrutorna.

Vi hittade avtagsvägen till stadion. Bara 4,7 km kvar och jag ser att det är läge att skriva in i kalendern den 3/3 - 15/3 2015.

Det var tur att vi kom från det hållet för här ramlade vi också på något som vi tänkt titta på. Det är SALPALINJEN i Nordkarelen. Det är tankshinder som byggdes efter vinterkriget under åren 1940-41. Salpalinjen är 1200 km lång och sträcker sig från Finska viken i söder till Petsamo  i den tidens norra Finland. Man har inte stridit vid Salpalinjen men den hade en indirekt påverkan av händelseförloppet under fortsättningskriget. Var inget man körde in i med en stridsvagn precis.

Det var nog ingen lätt uppgift att få alla dessa stenat på plats. Dessutom så grävdes det skyttegravar. Lite svårt att se det som mer än ett dike här eftersomm det vuxit upp så mycket träd där.

Den här bumlingen är ett skydd för manskingevärsskyttarna.

Fast nu åker vi vidare fram till stadion. Här finns det snö kvar och träningen är i full gång.

...och segraren är...

Färden fortsätter och vi kommer fram till en annan del av Salpalinjen.

Man ser att det gått en hel del år sedan tankshindren byggdes . Träden har hunnit växa sig höga.

Här har vi kommit till ytterligare ett ställe där det finns kvar rester av Salpalinjen. Nu var det här ingen sammanhängande linje av stenbumlingar som tankshinder för i långa sträckor är det sjöar och myrar som är det naturliga hindret, men mellan det så byggdes det tankshinder.

Stenarna försvinner i väg åt båda hållen här. De är vid strandkanter och här även i vattnet. På skylten mitt i sjön trodde jag att det stod något om Salpalinjen men det stod "Andjakt förbjuden" fast på finska förstås. Kan förstå det, för det var ont om änder där.

Jag går runt sjön för att få en lite annorlunda vinkel på stenlinjen.

Kan tänka mig att där vid bron stod det någon vakt.

Det var fint här även om det var  lite kallt, men man kunde ana att våren var på väg för  i strandkanten kunde man höra "klonk" från vattnet som slog därunder.

Inlagt 2014-04-22 07:10 | Läst 6161 ggr. | Permalink
Tur att offensiven blev stoppat före Salpalinjen,här i Norrbotten finns det mycket kvar av
dessa stridsvagnshinder bla. Kalixlinjen och runt Boden.
Då får man se på TV sporten nästa år från den här skidstadion.
Det är gott om svängrum i norra Skandinavien som bilderna visar..
Svar från Margareta Cortés 2014-04-22 21:11
När jag var barn och bodde i Forsmark så fanns det även en del stridsvagnshinder på de små vägarna i skogarna runt omkring där. Det gäller att boka tid framför TV,n i god tid så man inte missar skidskyttet. Hoppas bara att det kommit lite nya förmågor bland de svenske då.
Det ligger många arbetstimmar bakom den där Salpalinjen, inser när jag läser Bo-Lennarts kommentar att det finns liknande i Sverige. Första bilden blev kul, man ser ju också att det är klart och vackert väder, trots frosten.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-04-22 21:13
Det var nog ett eländigt slit med att få detta på plats. Kall men solig morgon var det då. Märks tydligt att det är längre bort från golfströmmen där borta.
Intressanta dokumentära bilder!
- hawk
Svar från Margareta Cortés 2014-04-23 08:57
Finns mycket intressant i Finland, blir helt säkert fler resor dit.
Ska iaf. till Helsingfors i slutet på maj.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg