Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

På väg till Joensuu hände inte så mycket.

Något jag inte tänkt på då jag varit i Finland förut är hur mycket björk det växer där. Om Umeå är björkarnas stad så borde Finland vara björkarnas land.

Björk vid björk vi såg.

Förra gången jag var i det här området så stannade vi till vid det här huset för att äta lunch. Då fanns det information om att det var något slags rekord med det huset. Minns inte riktigt för det var många år sedan, men har för mig att det skulle vara största timmerhuset för något område. Men det spelar mindre roll för det var kul att återse huset och att det var sig ganska likt. Säger ganska för nu var det stängt och man kom inte ens in till parkeringen. Gissar på att det nyss har bytt ägare, av skylten på huset att döma.

Och så såg vi mera björk.

Stenvalvsbron i Enonkoski. Den byggdes i början på 1900-talet av skiffersten. Stenen är hämtad från åkrarna i närheten. Bron är byggd utan murbruk vilket gör det liknar 1700-talets stenbroar. Eftersom det stod på informationstavlan att det var hemmansägaren Antti Makkonen som fick uppdraget att bygga bron men att det var Sylvester Redsven som utförde arbetet och att han fick 300 mark i ersättning, så antar jag att det var viktig information. Även att en vanlig arbetares dagslön var en mark på den tiden, kan vara intressant att veta, men det stod inget om hur lång tid det tog att bygga bron så då vet vi ändå inte om det var bra betalt.

I ån som rinner under bron och även bildar en liten fors simmade två knipor omkring.

Och så såg vi mera björk.

Sedan kom vi till en färja. Trots att det är så många sjöar här så var det här den enda färjan vi träffade på under färden. Intressant att veta är kanske att det kostade inget att färja.

Dit över ska vi.

Det gick ju bra.

Och så såg vi ändå mera björk.

och björk igen.

och mera björk.

I Joensuu var det liv och rörelse på torget.

Här kunde man handla en hel del lokala specialiteter.

Å så lite godis.

Inspirerad av all lokal mat på torget så bestämde vi oss för att äta riktig lokal mat den kvällen....


 

Inlagt 2014-04-21 18:43 | Läst 2907 ggr. | Permalink
Mycket björkar gör att dom har det lite bättre ställt med den vitryggiga hackspetten än vi i Sverige har. Här häckar bara något par ( 1 - 2 par ??) i hela Sverige. Det går nog åt mycket ris till saunan också.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2014-04-22 08:45
Hade jag vetat att det finns vitryggig hackspett här så hade kanske resan tagit längre tid. Tyvärr såg vi inte mycket fågel fast vi träffade på en fågelskådare ute i skogen. Han spanade efter någon annan ovanlig fågel, kommer inte ihåg vad han sa men det var något med " gula ben". Ingen vadare för vi var på väg upp på ett berg. Björkskogarna här var väldigt välskötta men tyvärr så såg vi eländiga hyggen även i Finland.
Sten Björklund 2014-04-22 14:15
Ett berg, då kanske det var huuhkaja ( berguv ) Gul ben har många rovfåglar.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2014-04-22 14:39
Nej det var inte berguv han sa. Han var finskspråkig men kunde lite svenska och sa fågelnamnet på svenska.
Jag fick fört för mig att han sa gulbena men förstod att det inte var det där uppe på berget.
Väldigt fina björkar och visst är det svårt att bara åka förbi en fin björkskog utan att ta bilder. Jag passerar en varje dag och vill gärna stanna men det är bara busshållplatsen som tillåter det så jag blir så stressad.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-04-22 08:46
Det blev många men korta stopp för att fota björk. Dessa skogar var så vackra.
Mera liv på torget här i Joensuu än föregående plats,det var nog finska vägverkets färja
ni åkte med och då bekostats driften genom fordonsskatten samma som här i Sverige.
Björk rik resa på dagsetappen.
Svar från Margareta Cortés 2014-04-22 08:49
Joensuu var nog en lite större stad än Lappeenranta, det var åtminstone mer folk där. Förvånansvärt få färjor här där de har så mycket vatten.
Så många fina bilder, men tio-poängaren går till bild nummer 2! =)
Ha en riktigt fin dag!
Svar från Margareta Cortés 2014-04-22 13:02
Tack Heléna för en tio-poängaren.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg