Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Återresan.

Åker man bort så är det lämpligt att åka hem också. Men varför skynda hemmåt när det finns så mycket att se. Som sagt så väljer vi oftast de små vägarna.

I Sevallbo fick jag syn på en lite speciell kyrka. Tornet på kyrktaket var något som jag aldrig sett förut. Googlade på kyrkan som heter Ansgariikyrkan och fick veta att det var ortsbefolkningen som byggt den eftersom de tröttnat på att ro kyrkbåt över till Hedesunda kyrka.

Ser att våren är ordentligt på gång för tranorna har kommit till trakten. 

Men inte bara en utan det är två tranor. De dansade inte, behövde väl inte imponera på någon för de hade ju redan funnit varandra.

I vassen i Dalälven vilade två sångsvanar och änderna bråkade.

Fick tips om en liten omväg av damen i Naturrum i Gysinge. Vi tog den vägen som ledde oss ut på en rullstensås, det här är Ockelboåsen som korsar Daläven och man kan köra bil nästan ända ut där åsen övergår i vatten. Ungefär mitt på sträckan finns Gästrikslands största gravfält. Det lär finnas över 130 gravar här. Man är lite osäker på från vilken tidsålder de är ifrån men har gissat på järnåldern.

Jag hade hoppats på att få se lite sångsvanar här. Enligt informationen i Naturrum så kom de i tusental förr om åren, så jag tänkte att kanske några förirrat sig hit, men det enda i fågelväg jag såg var en hackspett. Men det finns nog mycket intressant i fågelväg i området om man tar sig tid att titta ordentligt, för då vi åkte därifrån träffade vi på en liten grupp fågelskådare.

När vi senare kom hem så hängde solen som enstor  blodapelsin över trädtopparna.

Inlagt 2014-04-06 07:23 | Läst 4371 ggr. | Permalink
Hej,
Ni måste ha en bil redo för biltvätten efter en så fin resa.
Ha det bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2014-04-06 08:33
Det stämmer got det Bob! Det syntes på bilen att vi haft en trevlig resa.
Många trevliga bilder idag!
Ha en fin söndag!
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-04-06 09:51
Tack för din kommentar Niklas!
Vi hade en trevlig tur.
Så trevligt att följa med på dina resor på de mindre vägarna.
Föredrar också att åka så om man nu inte har allt för bråttom.
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2014-04-06 09:53
Tack Ing-Marie!
Visst är det trevligt att åka de små vägarna där man hinner uppleva någpt.
Du inspirerar med dina resor Margareta. Både dina resor i fjärran länder och de du gör på närmare håll. Ni gör helt rätt som kör av de stora stråken och följer de små, kurviga vägarna. Vem vet vad som döljer sig bakom nästa krök? När jag blir Gävlebo ska jag, på samma sätt som ni, utforska Gästrikland, framför allt de västra delarna som inte är så bekanta för mig.
Svar från Margareta Cortés 2014-04-06 09:56
Tack Torbjörn!
Lyckos dig som ska flytta till Gävle en liten och trevlig stad. Det blir ofta resor till dessa trakter nu eftersom vi har svärmor boende i Hedesunda. Hon uppskattar besök.
Kan även rekommendera ett besök österut till Forsmark. Där bodde jag fram till 1960, då var det
full fart i bruket innan all nedläggning började. Många glada minnen därifrån.
Trevlig hemresa på de små vägarna du visar med bild och text.
Svar från Margareta Cortés 2014-04-14 21:54
Tack Bo-Lennart för din kommentar. Sent tack men jag har varit på resa i en vecka.
Fin bildserie du bjuder! Hälsn, LO
Svar från Margareta Cortés 2014-04-14 21:55
Tack Lars Olof för din kommentar. Sent tack men jag har varit på resa i en vecka.
Fina bilder från platser som jag och min familj besökt många gånger. När det gäller sångsvanarna så har det förändrats mycket de sista 20 åren. När du passerar första bron på väg ut efter åsen kunde det ligga mängder (ungefär som vid Tysslinge idag ) av sångsvan på höger sida. Svänger man till höger vid Österfärnebo kyrka mot Sandviken och tar sedan ut mot Västerbo kunde det ligga hundratals svanar på de översvämmade åkrarna.
Bakom bilden på gravarna har vi badat många gånger när våra barn var små. Fin sandstrand där.
Kan rekommendera ett besök till Skekarbo. ( Tärnsjö ). Där vägen slutar finns ett utsiktstorn där man ser ut över hela fjärden. När man är vid parkeringen ser man inte tornet trotts att det är bara 150 meter till det. När man står där uppe är man en bit över trädtopparna och har en fantastisk utsikt. Inte långt därifrån finns även Östa källor. Också värt ett besök.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2014-04-14 22:00
Tack Sten för din kommentar. Sent svar men jag har varit på resa i en vecka. Damen i Gysinge naturrum berättade just det som du upplevt, att det varit sådan förändring med sångsvanarna. I Tärnsjö har vi bekanta som har stuga så det blir nog ett stopp även där på nästa tur upp till svärmor i Hedesunda. Hon på naturrum berättade även om det utsiktstornet och visade bilder på vilken fin utsikt det var därifrån så vi la till det som mål på nästa resa. Fina trakter där uppe.
Det var en stor spira de hade på kyrkan. Eller är det för åskan skall följa den?
Här i Göinge på landet är mycket sådana små röda hus som på bild 1.
En sådan solnedgång är önskvärt få äga själv må jag tycka.
Ha fin måndag med hopp om fler resor
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-04-14 22:02
Tack Gun-Inger för din kommentar. Sent tack men jag har varit på resa i en vecka så din förhoppning blev snabbt infriad. Ska försöka få ihop några inlägg även om den resan, så mycket jag hinner innan det bär iväg igen.
Gun-Inger Arvidsson 2014-04-14 22:04
Det gör ni rätt i res när ni kan.
Vi har gjort det. Nu orkar inte Jonen följa med mig längre.
gia.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg