Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Stora Sundby

På vår lilla rundtur en solig dag i mars kom vi fram till ett riktigt sagoslott. Ett helt otroligt slott med massor av tinnar och torn. På gräsmattan framför slottet betade en flock gäss, solen sken och vattnet i Hjälmaren glittrade. Vi hade kommit till Stora Sundby.

Slottet är privatägt men man får gå in i parken för den blygsamma summan av 20 kr. Redan på 1300-talet fanns det en försvarsborg här. Det här slottet  fick sin nuvarande form 1848 med de fyra tornen som symboliserar de fyra årstiderna. Det finns också tolv lite mindre torn, ett för varje månad på året och symbolerna slutar inte där för i slottet finns det 52 rum. Ett rum för varje vecka och dessutom så skulle nog en fönsterputsare ha ett heltidsjobb här med de 365 fönstren.

Den här byggnaden gissar jag på att det var någon form av växthus eller orangeri tidigare. Nu såg det lite förfallet ut.

Här fanns det mycket att gå runt och titta på men jag sparade på stegen och tar det någon annan gång då det blivit mer sommar och blommor och växtlighet som kommit igång mer.  Det lilla jag såg och läste om stället lockar till fler besök. Då ska jag nog promenera till Finkholmen och se om Spökhunden är där.

Vår färd fortsatte och vi kom inte så väldigt lång innan vi upptäckte ytterligare en Sevärdhet. Sorby borg det är resterna efter en Fornborg som troligtvis är från järnåldern. Eftersom de gamla borgarna var försvarsanläggningar så var de oftast placerade på höga platser där man kunde utnyttja stup och andra branter för avspärrning. Den här borgen var inget undantag så det blev ett välkommet avbrott i bilåkandet och lite fotträning i ojämn terräng.

Uppe på kullen fanns det rester efter flera sammanbundna stenmurar som bildade tre koncentriska cirklar. På den tiden var det nog vatten mycket närmare kullen och borgen och forskarna tror att den här borgen var en "tillflyktsborg"

Fascinerande att se att dessa murar som byggdes för så länge sedan fortfarande finns kvar, även tanken på dessa människor som slet och släpade med detta bygge var just här. Undrar vad som finns kvar efter oss efter så lång tid!!!

Så här tror "de lärde" att det såg ut på den tiden.

 

Inlagt 2014-04-02 08:36 | Läst 6410 ggr. | Permalink
Ser ut att vara ett vackert slott som jag då aldrig sett förut. Man skulle nog kunna åka runt och titta på många fina slott i Sverige och få fina bilder. Trevligt att se dina bilder från utflykten!
Svar från Margareta Cortés 2014-04-03 08:53
Tack Dan!
Jag har nog aldrig sett ett så sagolikt slott i Sverige tidigare. Blev glatt överraskad då vi svängde in på den lilla avtagsvägen. Missade den först men vände och det var väl värt omvägen.
Hej Margareta!
Intressant om Stora Sundby ett riktigt sagoslott, min svärfar brukade ett litet arrendeställe under godset som ägs av familjen Klingspor brukar vara öppet hus med guidning 1:sta maj.
Ha de'
Ingemar
Svar från Margareta Cortés 2014-04-03 08:57
Tack Ingemar!
Ett intressant ställe, såg att de har flera fastigheter som de hyr ut. Tänk att bo med det slottet som utsikt, fast jag är glad att jag inte har alla dessa fönster att putsa.
Härliga bilder från ett område jag aldrig besökt! När man ser slottet känns det nästan som om det vore utomlands! Imponerande vackert!
Ha en fin dag!
Svar från Margareta Cortés 2014-04-03 08:58
Tack Heléne!
Det var som att komma till en sagovärld då man såg det slottet.
En annan intressant historia från dig Margareta. Och med fina bilder - speciellt nummer 4, 5 och 6.
Det verkar vara ett bra foto plats att återvända till.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från Margareta Cortés 2014-04-03 09:00
Tack Erik!
Det gömmer sig många intressanta platser vid de små vägarna. Bra att det satts upp skyltar så att de går att hitta också.
Makalöst fin bild på slottet!
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-04-03 09:00
Tack Niklas!
Det var ett helt makalöst slott också.
Precis där fick du till det.
Det enda jag kan tänka mig vi lämnar kvar är dokumentära bilder
som dessa här.
Vilket slott så spännande har aldrig hört talas om det tidigare
##Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-04-05 11:08
Blev en överraskning för mig också att det finns så vackra slott i Sverige. Den lilla omvägen ångrade vi inte.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg