Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Mera om den traditionella koreanska maten.

Det ställe vi var och åt på i förra inlägget låg i de finare kvarteren i Myeong-dong och var nog lite trendigare och mer ett lunchställe för kontorsfolk och shoppande folk. De serverade inget kött och det koreanska köttet är känt för sin fina kvailté så det är klart att vi måste testa det också.

På de traditionella ställena har de inga stolar och man tar av sig skorna då man går in.

Man sitter på golvet på låga kuddar.

Så vill vi också äta, så följ med på en lunch. Jag känner mig inte lika vig som de övriga gästerna men ner på kudden kommer jag och sitter där sen och undrar hur jag ska komma upp igen. 

Här finns det inga brännare inmonterad i bordet utan ett litet kök ställs fram och vi får kål och något de kallar för "beef" i vår panna.

Vi får också nio små skålar med sidorätter så det vi nu ska äta är vad som kallas 9-chop. En liten skål med ris har vi också fått och de obligatoriska pinnarna av metall.

Tillagningsproseduren här är den samma som på förra stället men ingen sax kommer fram för köttet är redan fördelat i små bitar. Bara att steka och äta. Gott var det.

Dessutom kom jag upp från min kudde.

Men nu hade vi hört så mycket om det fina koreanska köttet så det ville vi också testa. Letade runt lite och hittade ett ställe där de var mer än villiga att vi skulle komma in och äta. Jag trodde nästan att de ville bära mig istället för att jag gick själv med kryckor som hjälp. Det fanns bord lediga, men trots det och innan vi förstod vad som var på gång hade de flyttat på ett sällskap och det bordet skulle vi få. Matsedeln kom fram och som tur var hade de likadana bilder som på de stora skyltarna utanför så det var bara att peka.

Här hade de inte heller brännare i bordet utan ett kök kom fram och ett stekbord ovanpå det som var anpassat för att köttsaften skulle kunna rinna av. Titta så fint marmorerat entrecoten är. Naturligtvis fick vi även kimchi.

Här anförtroddes vi ingen matlagning på egen hand utan damen, en lite äldre kvinna av den präktiga sorten, som hjälpte oss ville göra allt själv så att det blev rätt. Hon kunde inte många ord engelska men hade lärt sig någa få för hon pekade på min man och sa "handsome" och  även jag fick en släng av sleven med "beautiful".  Där tror jag att jag vill äta ofta...;)

Gaslågan tändes och köttet började stekas. Även här fick vi in vatten fast nu frågade de om vi inte ville ha Coca Cola istället. Det ville vi inte.

Sen var det dags för saxen. Chop chop, och så var köttet i små bitar. Det var ett kul ställe för vår servitris pratade på hela tiden fast på koreanska, blandat med några få engelska ord. Glad var hon också trots att vi inte förstod vad hon sa.

Även här fick vi en del smårätter. Jag vet inte vad det är men vi åt upp det mesta av det, förutom det som finns i den lilla skålen, den som här nästan är dolt av salladen. När jag försökte ta av den så sa vår servitris "No, no och skakade intensivt på huvudet.

Vi var inte ensamma som åt här, det verkade vara folk från närbelägna kontor som hade den här restaurangen som lunchmatställe. Längre in i lokalen var det låga bord och kuddar. Inga stolar alltså.

De åt snabbt och skyndade tillbaka till sina arbeten så vi fick nya gäster vid bordet bredvid. Snabb avdukning och så hade vi nya bordsgrannar.

 Soppa och grönsaker var deras beställning. På den här bilden syns den lilla skålen bättre, den med det som jag inte borde äta utav.

Det finns många ställen som serverar Sushi, reklamen för den här sushirestaurangen såg inte så smakfull ut.

Det tog en stund innan jag riktigt förstod vad det föreställde.

Tuffa killar som levererade dricka. Fyra fulla backar bar han på ryggen, ingen bärsele heller utan bara händerna. Såg att de hade en pirra men antagligen tog det för lång tid så de bar istället.

Inlagt 2013-09-26 09:31 | Läst 6444 ggr. | Permalink
Härligt med präktiga människor, rekorderliga! Är det ett utdöende släkte, kan jag fråga mig ibland.... ? Ni verkar äta gott och uppleva, vilket är kul!! Mindre kul, är att sitta så lågt. Har gjort det vid ett par tillfällen och trott att du skulle få operera loss mig från golvet... Som du skriver, hur kommer man upp, efter en dryg timme där?? :)
I asien är det ju fint och viktigt att "give face"... så jag förstår "handsome och beautiful"... En del av deras kultur, som vi skulle kunna kopiera! Att "lose face" är däremot en skam, och det ska inte mycket till för att "kränka" någon, ändå är de nog mindre lättkränkta" än vad vi svenskar verkar vara nuförtiden... :)
Jag förmodar att det är en sushi med tonfisk!?? Eller en datormus? :) Ha en fint marmorerad dag! //Peter
Svar från Margareta Cortés 2013-09-26 22:26
Jo, gott var det och det är kul att testa landets mat dit man kommer.
Jag tror att det vänligaste och artigaste folk jag träffat på, på våra resor så är det nog de i Sydkorea.
De kanske är lite lika kineserna i det där med att "tappa ansiktet" men eftersom det var svårt att fråga någon på stan om något eftersom det var så få som kunde engelska, så råkade vi inte på det här. Men de gick inte bara undan som det händer i Kina utan de försökte prata ändå.
Sushin kanske är en datormus...fast troligast en sushi eftersom det var en sådan restaurang där...;)
Så annorlunda sätt att gå på restaurang, jättespännande!!
Kul läsning och fina bilder till!
Svar från Margareta Cortés 2013-09-26 22:27
Tack! Att sitta på golvet och lämna skorna utanför var lite annorlunda. Fast med min onda fot så var det lite svårt att komma upp med bara hjälp av den friska fotens hjälp.
Hm, nu blev jag jätte hungrig, ser väldigt gott ut, fick lite inspiration till kommande middagsbestyr. Fina bilder och underhållande text, som vanligt :-)
Svar från Margareta Cortés 2013-09-26 22:29
Det var gott också, mycket godare än vad jag upplevt maten i andra asiatiska länder.
Där är de så frikostiga med koriander och det tycker jag inte om.
Hej Margareta - även om jag inte är den stora mat expert, var dina beskrivningar och speciellt bilderna intressanta.
Vet väl problemet med att komma upp från golvet när jag lekte med min barnbarn (4 år). Hon brukar säga: "Jag ska hjälpa dig morfar" :-)
m.v.h. Erik / DK
PS: Inte bara något twit eller likes här :-)
Svar från Margareta Cortés 2013-09-26 22:30
Skulle behövt barnbarnshjälp jag med men jag lyckades efter lite bestyr komma upp ändå. Har ju bara en fot att ta i med.
Maten var god.
Blev inget twitter i dag.
Lärorikt och intressant inlägg med fina bilder som gör att det känns som man är där! Kimchi hade min dotter med sig hem till jul i stora påsar. Gott tyckte jag! Äts tydligen till allt, överallt! Med vänlig hälsning Yvonne
Svar från Margareta Cortés 2013-09-26 22:35
Kimchi är tydligen basfödan och äts, som du säger, till nästan allt. Fast det ör nog inget som jag tänker laga här hemma..;)
Intressant reportage med fina bilder. Har själv möjlighet att äta koreanskt både hemma och ute, uppskattar den matkulturen.
Svar från Margareta Cortés 2013-09-26 22:36
Tack för din kommentar. Den godaste av de olika asiatiska köken som jag provat var nog den koreanska.
Kul att följa ert Koreanska äventyr med annorlunda matkultur och annat! Bilderna mycket ok!
Svar från Margareta Cortés 2013-09-26 22:39
Tack för det. Jag är väl själv lite besviken över mina bilders kvalité från den här resan. Eftersom jag hade problem med att böra systemkameran så nöjde jag mig oftast med min lilla kompakt G10. Känner att jag måste uppgradera min kompaktkamera.
Fin berättelse till snygga bilder. Nu blir jag hungrig igen!
Svar från Margareta Cortés 2013-09-26 22:40
Hoppas du fick något gott att äta.
Spännande restaurangbesök fint berättat,inga småbackar mannen bär på bild 4.//blj
Svar från Margareta Cortés 2013-09-26 22:41
De där killarna som bar omkring på backarna var inga veklingar. Fyra backar med fulla glas i(inga tomglas alltså) det svingade de upp på ryggen som ingenting och kutade iväg.
Vilket intressant inlägg ! Är man i matbranchen så är det alltid kul att se hur andra länder serverar sin mat.
Visst är det gott med annorlunda mat. Men minns att när jag var ute på min resa på 4 mån. så var jag lycklig över att hitta en Mac Donalds, något jag aldrig äter här hemma :-)
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2013-09-26 22:46
En fyra månaders resa, det var inte dåligt. Då hann du testa många rätter.
Mins då vi reste på Mekongfloden genom fyra länder och fick ungefär likadan asiatisk mat hela tiden. Köken där skilde sig inte så mycket från varandra. Slutligen i Vietnam och sista dagen på egen hand och vi äntligen fick välja matställe själva, då hittade vi en engelsman som hade öppnat ett ställe och där slank vi in för en hamburgare och pommes frites...vad gott det var.
Fint reportage - man känner sig nästan som på plats men slipper ta sig upp från golvet. Maten ser god ut och visst är maken handsome!
Svar från Margareta Cortés 2013-09-26 22:47
Stolar är bra att ha, men på köttstället, där fick vi sitta på stolar.
Du har så rätt, han är handsome...;)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg