Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Världsarv och Hälsingegårdar.

Eftersom vi är i Hällsingland så kan det vara en bra sak att passa på att titta på några Häsingegårdar, extra aktuellt eftesom flera har blivit utnämnda till världsarv dessutom. Hela sju stycken till och med. Den som ligger allra närmast där vi bor är Kristoffers i Stene, men jag tror att vi blev lite lurade av skyltarna som skulle visa vägen för den här första gården vi stannade till vid heter Stenegården och är visserligen en Häsingegård men jag tror inte att det är den som blivit världsarv. Men den var fin den också.

Eftersom vi trodde att det var Kristofers i Stene så letade vi inte vidare. Flera av de Hälsingegårdar som nu blivit världsarv får man inte gå in i eftersom det är privata boningar och de andra som vi såg hade sådana besökstider som inte passade oss, så därför blev det utvändiga bilder.

Nästa gård är en Hälsingegård men inget världsarv men en väldigt fin gård.

Den fyrbyggda gården har byggnader som uppförts från mitten av 1700-talet till sekelskiftet 1800. Den var i drift fram till 1922 då Jonas, som var den siste bonden där, avled. Han hade inte förändrat något under sin tid utan lät allt förbli ”som det var förr”, och på Karls kom tiden att stå stilla. Han hade inga arvingar. Gården som var ganska förfallen köptes senare upp av  hembygdsrörelsen och gjordes  om till hembygdsmuseum och visningsgård och började kallas för Karlsgården.

Inte så långt ifrån Karlsgården hittade vi Lörängs linskäkt. Den är från 1700-talet. Då fanns där slipverk, granrishack och linstamp. Som så ofta är vanligt var det inte öppet när vi kom dit och vi hade nog inte sett den heller om vi inte följt en liten skylt som sa "Linskäkt" och undrat vad det var för något. Jag hade gärna traskat omkring lite där och fått lite närbilder och andra vinklar, dessutom var det en fin stenbro där också. Men det får bli en annan gång då jag kan gå utan att behöva stöd av mina kryckor.

Nästa Hälsingegård som vi såg var Gästivars i Vallsta. Där var det fullt med folk i trädgåren men inte öppet ännu. Gästivars är en av de sju som ingår i världsarvet. Under sommarmånaderna finns här en hemslöjdsbutik och även utställningar, vilka jag gärna hade besökt om vi inte varit där för tidigt. Det lönar sig inte alltid att vara morgonpigg.

Sågen i Norrby såg inte så fräsch ut.

Men Jon-Lars i Långhed, (Alfta) var desto finare. Den är privatägd men man är välkommen att titta på den från grinden. Den har 17 rum och visst är den imponerande. Det unika med Hälsingegårdarna är just storleken, ingen stans i världen finns det en sådan koncentration av gårdar med stora byggnader som i Hälsingland. Många är byggda på 1800-talet och kunde man bygga stort så gjorde man det också.

Överstycket över de båda ytterdörrarna på brokvisten är väldigt vackert. Att den här gården har två ytterdörrar beror på att huset byggdes åt två bröder med två identiskt lika delar med en gemensam storstuga, för dans och fest.

Den sista i raden av de som vi tittade är Pallars även den i Långed och  inte så långt ifrån Jon-Lars, den är också privatägd. Jag har läst om gården och även sett bilder på de vackra målningarna inne i husen. Men tyvärr så vill de att man stannar utanför staketet så på min bild syns inte de vackra förstukvistarna som husen här är rikt utrustade med.

Det finns ungefär 1.000 hälsingegårdar och många är också öppna för besök och i vissa kan man även övernatta.

Även min fars släkt hade en Hälsingegård, men tyvärr så brann den ner 1925. Därför vet vi att den här bilden togs före 1925 men jag vet inte vika som är med på bilden. Inte ens min släktforskande tremänning (som jag fått bilden av) har lyckats lista ut vilka de är.

Visst såg vi en hel del annat på den här rundturen också men det kommer i ett annat inlägg.

 

Inlagt 2013-08-24 08:58 | Läst 12280 ggr. | Permalink
Fina bilder Margareta som för tankarna bakåt i tiden! =)
Ha det så gott och sköt om dig!
Svar från Margareta Cortés 2013-08-24 11:48
Tack Heléne för din kommentar.
Mycket trevligt reportage Margareta. Intressant information och fina bilder. Hade funderingar på att göra en sådan här hälsingetur i sommar men annat kom emellan. Synd att personerna på sista bilden inte gått att spåra men kanske det här inlägget kan ge en skjuts framåt.

/Torbjörn
Svar från Margareta Cortés 2013-08-24 11:52
Egentligen var vi på väg längre norrut men för att slippa sträckköra tog vi lite övernattning i Järvsö och fick se lite av Hälsingland också. Visst skulle det vara kul om någon kände igen någon eller någon på den bilden av gården. Jag är osäker på var den låg, men gissar på Vallsta eller Arbrå.
Fin historia om de gamla fina husen och bilderna kanon!
Svar från Margareta Cortés 2013-08-24 11:54
Det var många fina hus, nästa gång jag kommer till dessa trakter så kanske jag är mer gående och kan utforska mer. Nu nöjde jag mig ofta med att fota från bilen. Kryckor och kamera går inte så bra ihop.
Hej Margareta!
Jag brukar följa din trevliga blogg och idag dök några välbekanta gårdar upp här. Under förra veckan besökte jag nämligen precis samma gårdar som du och dessutom blev jag, som också du blev, "lurad" av skyltningen vid Stenegården. Kristoffers ligger längre bort från Järvsö men vi hade inte tid att leta efter den. Det får bli en annan gång. Hade turen att få privat visning i Pallars och Jon-Lars eftersom vi bodde i Långhed och i Gästgivars har vi också varit på visning. Så fantastiska och unika dessa hälsingegårdar är!
Här i din blogg ger du mig ett fint tips också. Linskäkten i Löräng måste vi svänga in till nästa gång vi är i Hälsingland.
Tack för ett trevligt reportage och mycket fina bilder. Jag ler igenkännande när jag ser på bilderna och läser din berättelse.
/Agneta
Svar från Margareta Cortés 2013-08-24 11:58
Skylten där vid Stenegården var lite väl lurig. Såg senare att Kristoffers ligger ganska nära. Hade jag orkat gå runt lite så kanske jag sett misstaget, men hur som helst Stenegården är ju också en Hälsingegård.vilken tur ni hade i Långhed, dessa gårdar ska ha så fina målningar, speciellt Pallars. Jag har sett några bilder på det.
Kul att du skrev.
Hälsingegårdarna har en egen stil som känns igen,bra bilder//blj
Svar från Margareta Cortés 2013-08-24 12:00
De är lite speciella de där stora gårdarna. Stora, pampiga och vackra.
Vilka otroligt fina hus - och va roligt att så många är välbevarade, ett fint kulturarv, fint att du så förtjänstfullt dokumenterar det. Mvh,LO
Svar från Margareta Cortés 2013-08-25 21:41
Det finns så många Hälsingegårdar och så många vackra, vi passade på att åka en väg där de fanns några av de som bilvit världsarv. Har besökt en del världsarv världen runt så våra svenska måste också beses.
Oj vilka vackra byggnader och gårdar! Fint fotat också, ofta med snygga inramningar i form av grindar och annat.
Hälsningar
Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2013-08-25 21:41
De ligger vackert de flesta Hälsingegårdarna och många har fina grindar, murar och staket.
Det finns mycket vackert att se i Hälsingland. Här har du fixat ett fint reportage om detta .
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2013-08-25 21:42
Mycket finns det och vackert är det där.
Tack för din kommentar.
Jag som aldrig haft turen att komma till Hälsingland mer än med tåg är så nöjd fått läsa om gårdarna och se dessa bilder. Jag har alltid varit så noga med alla de gånger jag rest genom att hela tiden titta på de olika gårdarna. Någon har berättat för mig att de bodde där upp på vintern för där var varmare. Detta är kanske inte sant.

Något att glädjas åt är att de nu inte få ändra på utseendet av dessa gårdar utan den nya generationen kan också få veta dess historia.

Tacksam är jag att du berättat så mycket i denna blogg.
Din bild av din fars gård är helt klart det du har kärast. En värdefull bild för dig och hela din släkt.
Hälsningar
o tack
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2013-08-28 20:46
Tyvärr så vet jag inget om ifall de bodde uppe på vinden, men det var nog stora hus för uppvärmning.
Det är kul att ha bilden på fars släkts gård, vore kul att veta var den låg. Vet bara var min fars morföräldrar bodde sedan, men det torpet är rivet.
Gun-Inger Arvidsson 2013-08-28 23:19
Jag har turen fått en släktutredning på min sida ända från 1600-talet. Det är en som gjort den till min mormors systers barnbarn.
Jag kan då sätta in min mormor och rakt ner till våra barnbarn.
Mycket intressant är det.
Har bilder på sju generationer som jag vet vem det är.
Har i min mormors sammetsalbum skrivit hela släkthistorien med många bilder.
Nu har äldsta barnbarnet fått den och alla vet var de kan läsa om vår släkt.
Jag skall göra till de övriga fyra barnbarnen i enklare form i vinter.
gia.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

Lägg till

Tidigare blogginlägg