Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Säter är inte bara Säterdalen.

Säter är en fin liten stad med många vackra och charmiga hus. Tog en lien promenad, med betoning på liten, på kvällskvisten. Hade min lilla kompakt Canon G10 med och det går att få lite bilder med den också.

Här kan man bo och bor trevligt också. Vissa dagar har de fullbelagt och andra, så som vår sista natt, är det bara två rum upptagna. Ingen trängsel till frukost då precis.

Snart får Statt en fin skylt, bara beslutsfattarna och tillståndskvarnen får mala klart.

Många hus hade fina skyltar, finast var nog den på biblioteket. På ena sidan med sagan om "Jungfrun i rosiga molnens borg"

På andra sidan hittade jag Strindberg och "Röda rummet".

 Kyrkan skymtar fram bakom Storgatan.

Inte helt folktomt på en söndagkväll i Säter.

 Många vackra gamla trähus.

En vänlig men bestämd uppmaning.

Såg några sådana här portar i de fina trähusen. Anade att det finns något fint där bakom.

Springan i porten var så stor så man kunde kika in.

Där innanför såg det så fint ut så jag smög in och tog en bild. Mysig gård, så skulle man bo.

Såg även flera mysiga gårder, den här utan port.

Många vackra hus.

På ett av husen fanns det en minnestavla som berättade att Säter var säte för danske fogden 1520 och att Gustav II Adolf  bestämde att landets första koppargarverk (vad det nu är) skulle vara här i Säter. Myntverket för klippingar och rundmynt hamnade också här. Dessutom bestämde han att det kulle byggas en stad. Den blev säte för landshövdingen. Drottning Kristina utfärdade stadens privilegiebrev år 1642. 

Tänk så mycket man kan lära sig på en liten promenad.

 Där vid skylten fanns även den här plaketten med drottning Kristina, undrar hur hennes porträtt skulle sett ut om de haft  Photoshop.

Rådhuset byggdes i mitten av 1700-talet och var från början var ett kattunstryckeri.  Kattun betyder bomull.  År 1810 köpte Säters stad byggnaden.

Bakom rådhuset finns dessa uthus.  Ett av dem har användts som arrestlokal och så sent som 1979 togs den i bruk igen för att låsa in bråkstakarna vid midsommarfirandet.

Det huset kallas än i dag för "Finkan".

Gott bröd har de på Annas Café och brödbod med Pettson i fönstret. Så gott så vi köpte lite med oss hem.

Säga vad man vill om Säter, en fin liten stad är det men med lite ovanlig utsmyckning i form av plantering. En upp, en uppochner och en tömd. Finns tydligen busfrön även i den här lilla idyllen.

Inlagt 2013-08-01 08:45 | Läst 5616 ggr. | Permalink
Jättefina bilder från Säter, du visar upp så mycket av dess fina bebyggelse!
Kul med fakta i texten, läses med behållning.
Den som modellerade porträttet av drottning Kristina var verkligen generös med att ge henne en enorm näsa! :-)
Svar från Margareta Cortés 2013-08-01 16:58
Säter är en fin liten stad med många charmiga hus. Tycker att den som porträtterat drottningen inte varit så snäll.
Fina bilder från en idyll, synd att det måste förstöras av vissa. Kristina: undra om inte hon är photoshoppad redan, ser så ut tycker jag.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2013-08-01 17:00
Nog sägs det att drottning Kristina var manhaftigt byggd men här såg hon nästan ut som på en karikatyr. Tråkigt att några alltid måste förstöra..
Fina bilder på de vackra byggnaderna. Har nu besökt Säter så pass många gånger så jag har tappat räkningen. Men skäms nästan att säga att jag aldrig tagit några promenader i staden för att kolla in den mer noggrant. Nästa gång måste jag ta mig "tid" till att dokumentera det. Får njuta av dina bilder så länge :-)
ing-marie
Svar från Margareta Cortés 2013-08-01 22:32
Man behöver inte ha så stor portion kondition eller vara så värst gående heller för att avverka den gamla delen av stan, men desto finare är den.
Jag är lika illa som Ing-Marie och har inte en sett Säters fina gator. Måste helt enkelt få till ett besök där. Nu blev jag ju dessutom lite allmänbildad då jag läste din text. Tack för den och de fina illustrationerna. Kompakt fungerar det också.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2013-08-01 22:32
Du får passa på att titta på stan nästa år. Den är riktigt fin.
Säter är en liten mysig stad och det visar du med dina bilder.
Tråkigt att folk inte kan låta bli planteringarna
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2013-08-01 22:34
Sorgligt med de fina blomsterplanteringarna, de var så vackra innan någon behövde visa hur duktig den var. Men i övrigt var det en fin liten stad. Ingen trängsel precis.
Fina bilder av en riktig idyll!
Svar från Margareta Cortés 2013-08-01 22:35
Idyll var rätta ordet. Hoppas att Stadshotellet kan få en skylt ute vid stora vägen också, det skulle de förtjäna. Trevligt och personligt ställe.
Fina bilder med kompakten G 10,timmerhusen har då fin dalaform./blj
Svar från Margareta Cortés 2013-08-02 20:13
G 10 är behändig att ha med sig men inte som min DSLR. Men går man med kryckor är den klumpig att bära omkring lättare med lilla mingelkameran då.
Vad jag fick lära mig mycket av att vandra med dig i Säter. Så underbar liten kommun det är. Tänk att den fick stadsrättigheter så tidigt. Hässleholm fick 1914. Klart därför här är så trist. Alla hus som fanns då har politikerna rivit.

Åter till Säter. Där skulle jag vilja bo några dagar men det blir inte så tror jag. Är det långt från där ni hade fotoutställningen. Går kanske tåg och bussar dig.

Tack gulliga för jag fick se så intressanta vältagna bilder.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2013-08-02 20:11
Det var inte långt ner till Säterdalen från hotellet och har man svårt att gå och kommit med tåget finns det alltid någon som ställer upp och skjutsar. Är jag där så hjälper jag gärna till.
Säter var en riktigt fin stad
Intressant angående häktet. Hittade nyligen en uppsats från Uppsala universitet om midsommarfirande i Dalarna på 70-talet. Orsaken till att "alla" hamnade i Säter 1979 var att Orsa, som var "stället", på grund av kulminerande "raggarbråk" året innan förbjöd uppträdanden och tivolin som kunde locka dit ungdomar eller "raggare".
Jag var själv i Säter midsommaren 1979 och har alltid undrat varför vi hamnade just där. Det var ganska stökigt med överfull camping så det behövdes nog ett häkte.
Idag passerar familjen Säter några gånger om året på väg mot Rättvik men stannar tyvärr aldrig till.
Svar från Margareta Cortés 2022-03-16 11:08
Tack för din kommentar.
Finns en hel del att se i Säter 6 juni kan du även svänga ner till Säterdalen och se en fin fotoutställning.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg