Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Yamal och hans faciliteter

Följ med på en liten rundvandring på Yamal.

Vi börjar nere i föreläsningssalen som ligger i fören. Så här glest befolkad var den aldrig under en föreläsning då var det alltid fullsatt. Det blev väldigt varmt där och den varma luften gjorde att man lätt kunde nicka till...även om föreläsningen var hur intressant som helst så var det svårt att hålla sig vaken. Det stående skämtet var att på de två första raderna fick man inte sova.

David som berättar om sina målningar och arbete.

När vi ändå är nere under däck så kan vi fortsätt att gå runt och se hur det ser ut där nere. Isbrytaren är stor och det var inte så lätt att hitta runt. Hände ofta att jag virrade runt lite och gick fel.

Här nere i de långa gångarna är trösklarna höga. En del så höga att det behövs ett extra trappsteg för att kunna kliva över dem. Med jämna mellanrum sitter också Geiger -Müller mätare.

Vi fortsätter och kommer till idrottsavdelningen, där ligger också simbassängen. Den med det nollgradiga vattnet.

Eget tvätteri finns det också ombord.

Det var varmt där nere så vi går ut en liten sväng och svalkar av oss lite. Fast ställer man sig framför de här luckorna vid maskinrummet så blir det ingen svalka. Där strömmar överskottsvärmen från reaktorerna ut.

Vi tar en sväng upp på bryggan, där var det tillåtet att vara bara man inte gick ivägen för personalen.

Här finns också radiorummet.

Nummer 35 är våran hytt och vi har havsutsikt genom ventilfönstret.

Även en liten shop finns det ombord. Fast några mössor kunde man inte köpa där, de försvann någonstans i Murmansk och kom aldrig tillrätta. Var vanligt att vissa varor aldrig nådde butiken.

Inredningen i biblioteket var lite sommarbetonad.

Strax utanför biblioteket hade vi baren med svenske bartendern André. Vad sägs om att beställa dagens drink som är "Nuclear Glow". Om någon undrar varför alla sitter uppradade vid baren så är det inte för att vänta på att den ska öppna. Nej, de är hungriga och väntar  på att dörrarna till matsalen ska slås upp. Jag tror egentligen inte på att de var hungriga för det gick absolut ingen nöd, matmässigt på oss. För maten var riklig och severades ofta. Det var nog snarare så att maten var så god som förorsakade en ivrig väntan.

Vi serverades frukost, lunch och middag varje dag. Dessutom en riklig kak- och tårtbuffé på eftermiddagen och var någon mot förmodan hungrig eller sugen däremellan fanns det kaffe och kaffebröd dygnet runt att hämta i lilla pentryt.

Första dagen ombord uppmanades vi att alltid ha en hand fri för att kunna hålla i oss. Speciellt när vi kommit in i isen. Dessutom berättade de att det inte var av snålhet som vinglasen inte fylldes fullt upp. Handen fri, var av säkerhetsskäl för det skumpade och hoppade rejält när vi tuggade oss fram genom isen. Hur det var med vinet i glasen såg vi. Man behövde inte lyfta glaset från bordet för att spilla, det sköttes helt av sig själv.

Inlagt 2013-04-16 20:25 | Läst 4925 ggr. | Permalink
Jag tycker mycket om din reseberättelse, du skulle nästan göra en bok.
Svar från Margareta Cortés 2013-04-17 11:50
Tack för din kommentar Per. Den tanken finns i bakhuvudet det gäller bara att komma till skott och även veta hur man går till väga.
Jag läser ivrigt och följer ditt bildmaterial. Cool den där med trossarna och poolen med noll grader...
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2013-04-17 11:53
Kallt var det i den poolen, men det var för att Lewis skulle kunna träna.
Fanns mycket annat att göra där ombord så man behövde inte sukta efter poolen. Jag lärde mig t.o.m lite Tai chi.
Härlig berättelse och bilder därtill! :)
Tårt och kakbuffé låter farligt... men, jag antar att ni jobbade bort det genom att dra Yamal en stund då och då. ;)
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2013-04-17 11:56
Första dagen ombord var det fullsatt vid fikat men eftersom dagarna gick så blev det mer och mer glesbefolkat om man kikade in vid fikatid. Men att ut och släpa på fartyget var bra motion...;)
Kul rundvandring på båten! Du har fotat riktigt duktigt på resan! Ha det gott!
Svar från Margareta Cortés 2013-04-17 11:58
Många bilder blev det, fast i efterhand så tycker jag ändå att jag kunde tagit fler. Det är inte en färd man gör om så ofta och dessutom är Yamal utbytt mot " 50 years of victory"



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg