Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Sverigeresan

Sommar i Sverige. Då vill inte jag åka utomlands för det är så vackert i vårt land  t.o.m om man bara stannar till vid vägkanten för att sträcka på benen så ser man hur fint det är, som här vid sjön Aspens strand.

Resan den här gången gick norrut och som första stopp skulle vi titta på platsen där min man bott som barn men där var det inte mycket att fota, det mesta var borta. Helt jämnat med marken och man kunde knappt se var husen stått en gång. Som kompensation stannade vi till i Fagersta för att beundra Kolbäcksån.

Där kan man slussa om man kommer med båt.

Bredvid kanalen ligger Västanfors hembygdsgård, den är väl värd ett besök.

Ekomagasinet byggdes kring år 1880 för att förvara spannmål åt Västanfors herrgård. Här finns idag en handelsbod/museibod med försäljning och utställningar.  På översta våningen finns ett teatermuseum.

 Vår resa gick vidare och nästa bensträckarstopp blev strax utanför Norberg. I Norberg föll vi inte för frestelsen att slinka in på Elsa Anderssons för en fika eftersom vi visste att på vårt natthärbärge väntade afternoon tea. Istället så stannade vi vid Kärrgruvan.

Inne i det där huset finns ett enormt Polhemshjul, där inne härskade getingar så jag avstod från att föreviga det med kameran. Men jag kan berätta att hjulet var stort med sina 47 meter i omkrets. Det vattenhjulet var i bruk fram till 1920.

Så här såg det ut då det begav sig.

Vattenhjulet drev en lång stånggång, en slags tidig kraftledning. Ett elegant och enkelt sätt att överföra kraft från ett långt bort beläget vattenhjul till gruvans maskiner.

Men efter att ha varit kulturella så började det kurra i magen och vi hastade vidare till dagens slutmål.

Garpenbergs herrgård.

Efter att stillat magknorret så kändes det som en promenad var nödvändig om det skulle bli någon plats kvar för kvällens middag. Det natursköna och även historiska området var skönt att vandra runt i.

På andra sidan ån och den lilla bron hittade vi en kägelbana. Den måste testas och trots att klotet inte var helt runt så gick det riktigt bra.

Ända fram till 1911 var bruket här i Garpenberg igång och många fina föremål och byggnader  finns kvar att titta på.

 

Gubben i grindstolpen tyckte jag såg charmig ut med sin mustasch.Fast den mest charmiga var nog vakthästen framför Sparbanken. Han gick där helt lös och betade, när han sedan var mätt traskade han hem helt själv.

 Men nu är det dags för en liten fördrink i parken och sedan middag.

 

 

 Postat 2011-07-28 12:08 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bounty är i stan.

På väg hem från landet fick jag se en skönhet ligga vid Skeppsbrokajen.Postat 2011-07-15 12:43 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Livets efterrätt!

Innan jag hade barnbarn så hörde jag ofta hur andra berättade om sina barnbarn och  kallade dem för "Livets efterrätt" och nog had de rätt. Det är härligt med barnbarn.

Försöker att inte plåga andra med berättelser om om hur fantastiska mina barnbarn är men ibland svämmar glädjen över lite grann och jag måste få berätta för alla hur mysiga de är. Ställer t.o.m upp framför kameran ibland.

Här har vi Tilda i dubbel upplaga.

På vår källardörr har vi en tavla som vi skriver upp inköp på, ibland  bland vitlök och socker,  hittar vi små meddelande från barnbarnen där och de här två från Linnea och Tilda vill jag aldrig sudda ut.

Tack underbara ungar för att ni finns. Puss på er!

 

 

 

 Postat 2011-07-02 12:01 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tidigare blogginlägg